18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

DEP davasında Kürtçe bilen bilirkişi sorunu

Kapatılan DEP'in eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Selim Sadak'ın 3. kez yeniden yangılanmalarına devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına sanıklar katılmazken, sanık avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, Kürtçe bilen bilirkişi konusunda TRT'ye yazılan yazıya cevap geldiğini ve yazıda TRT'de bu nitelikte eleman bulunmadığının belirtildiğini bildirdi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen SHP eski Milletvekili Salman Kaya'nın eşi Funda Kaya, Orhan Doğan'ın örgüt kamplarına gitmek isteyenleri evinde barındırdığı yönündeki iddialarla ilgili bilgi verdi. Doğan'ın Meclis Lojmanları'nda komşusu olan Kaya, Doğan ile evlerinin yanyana olduğunu ve çok samimi olduklarını söyledi.

Kaya, "Eve çok gelen giden olurdu. Örgüt mensuplarını evinde barındırıp barındırmadığını bilmiyorum. Türk örf adetlerine göre misafirlere kimlik sormak adetten değildi. Eve gelenleri eşi karşılardı" dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Avukat Hülya Sarsan, Selim Sadak'ın Şırnak'ta koruculara silah bırakmaları ve örgütü katılmalarını istediği yönündeki iddialarla ilgili mahkeme heyetine bilgi verdi.

Şenoba Köyü'nde yapılan konuşma sırasında orda olmadığını kaydeden Sarsan, "Boşaltılan köylerle ilgili davalar açmıştır. O yüzden Uludere'ye gidip geliyordum Oraya gittiğimde Abdülkadir Ülper isimli köylünün evinde kalıyordum. Selim Sadak ve Zübeyr Aydar da köy kahvesinde yaptıkları konuşmadan bir gün önce gelip orada kaldı. Köy kahvesinde ne konuştuklarından haberim yok" diye konuştu. Şenoba köyünün merkezinde bir askeri birliğin olduğunu belirten Sarsan, "Bu konuşmanın geçtiği yerle birlik arası neredeyse 15-20 metre. O tarihte, dönemin olağanüstü koşullarında orada böyle bir konuşmayı hiçbir Allah'ın kulu yapamaz" şeklinde konuştu.

Tanıkların ifadeleriyle ilgili mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit ise 1. tanık kayanın komşuluk ilişkisi çerçevesinde gizli şeyleri bilmesinin mümkün olamadığını, bu nedenle bu tanığını ifadelerinin dikkate alınmaması istedi. Çelik, Sarsan'ın ifadesinde geçen Abdülkadir Ülper hakkında bir soruşturma yapılan yapılmadığının araştırılmasını kaydetti.

Duruşmada söz alan Avukat Yusuf Alataş ise askeri birlikle konuşmanın yapıldığı kahve arasında keşif yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Alataş'ın keşif yapılması talebinin reddine, RTÜK'e kasetlerin çözümü için Kürtçe bilen bir bilirkişi bulunması için yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 14:01:45
Güncelleme :2 Aralık 2005 Cuma 14:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?