20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Dink soruşturması sil baştan

İçişleri Bakanı Atalay, Dink suikastının yeniden incelenmesini istedi ve iki müfettiş hemen çalışmaya başladı. Görevlendirilen bilirkişi de mülkiye başmüfettişine bağlı görev yapacak

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gazeteci Hrant Dink'e yönelik suikastın tekrar incelenmesi için yeniden müfettiş görevlendirdi. Atalay, yeni görev emrinde Dink'in neden öldürüldüğü konusunun araştırılmasını istedi. İstanbul'a giden müfettişler, geçen hafta çalışmalarına başlarken, yeni bilirkişi de görevlendirildiği öğrenildi.
Dink suikastına ilişkin olarak hem İstanbul hem de Trabzon'daki görevlilerle ilgili idari soruşturma ve incelemelerin tamamlanmasına karşın, Atalay, sürpriz bir şekilde, Dink'in öldürülmesinin araştırılması için yeniden talimat verdi. Atalay, yeni görev emrinde Dink'in neden öldürüldüğü konusunun araştırılmasını istedi.


Müfettişler İstanbul'da
Atalay'ın, daha önce aynı konuda soruşturma yapıldığı için görev emrini geniş tuttuğu belirtilirken, olaydan sonraki ilk inceleme, Dink'in öldürülmesinde ihmal olup olmadığının araştırılması yönündeydi.


Adli yargılamanın devam ettiği suikastla ilgili dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun emriyle göreve başlayan mülkiye başmüfettişleri, Dink'in öldürülmesinde devlet görevlilerinin ihmalinin bulunup bulunmadığını araştırmıştı. Bu soruşturmalar sonucunda, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'le ilgili soruşturma izni verilmişti. Bunun üzerine Dink'in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle Güler hakkında adli yargılama başlatıldı.


Atalay, geçen hafta Teftiş Kurulu Başkanlığı'na talimat vererek, konunun yeniden araştırılmasını istedi. Atalay'ın talimatı üzerine mülkiye müfettişleri İstanbul'a giderek çalışmalara başladı.


Aynı rütbede bilirkişi
Yeni araştırma kapsamında görev alması amacıyla yine bilirkişi görevlendirmesi de yapıldı. Cerrah'ın, daha önceki soruşturmalarda görev alan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan 4. sınıf emniyet müdürü rütbesindeki iki şube müdürüne, "bilirkişilerin kendisinden ast rütbede oldukları" gerekçesiyle tepki göstermesi üzerine bu kez bilirkişi daha üst rütbeden görevlendirildi.
Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın isteği üzerine daha önce istihbarat hizmetlerinde görev yapmış 1. sınıf emniyet müdürü rütbesindeki bir polis başmüfettişi "bilirkişi" olarak görevlendirildi. Cerrah'la aynı rütbede olan yeni bilirkişi, mülkiye başmüfettişine bağlı görev yapacak.


Öte yandan, Dink cinayetiyle ilgili yeni müfettiş görevlendirilmesinin ortaya çıkmasının ardından Cerrah, geçen perşembe Ankara'ya sürpriz bir ziyaret yaptı. Atalay'la görüşen Cerrah, ardından da Köksal'la öğle yemeğinde bir araya geldi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2008 Pazar 09:04:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?