19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Doğu'da gösteriler sürüyor; Urfa ve Ağrı da karıştı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, düzenlenen izinsiz gösteride olaylar çıktı. Gösteride bir polis yaralandı. Ağrı'da ise bin kişilik grup AKP binasını taşladı.

Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin'in de aralarında bulunduğu 500 kişilik bir grup, Cumhuriyet meydanında gösteri yaptı, esnaf kepenk kapattı.

Abdullah Öcalan lehine slogan atan gruba, polis müdahale etti. Ancak bu sırada, bölgede bulunan korucular da devreye girdi.

Bir korucunun göstericileri dağıtmak için rastgele ateş açması nedeniyle seken kurşunlar, bir polis memurunun yaralanmasına yol açtı. Ayağından yaralanan polis memuru ameliyata alındı.

Ara sokaklara dağılan göstericiler ise polise molotofkokteylleri ve taşlarla saldırdı. Atılan taşlar yüzünden bazı işyerlerinin camları kırıldı. Polis, göstericileri tazyikli su ve biber gazı sıkarak dağıttı.

Viranşehir Belediye Başkanı Cin ise, kendisinin gösteri başladığında ilçede olmadığını ve göstericileri yatıştırmak için yanlarına geldiğini savundu. Cin, silahla açılan ateşin asıl hedefinin kendisi olduğunu iddia etti.

İlçede durum güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alınırken, takviye olarak giden jandarma birlikleri, başta Kaymakamlık olmak üzere kamu kuruluşlarının çevresinde tedbir aldı.

Ceylanpınar'da dört DTP'li gözaltına alındı

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde ise işyeri sahiplerine kepenk kapatma çağrısında bulunan Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) üye olduğu ileri sürülen 4 kişi gözaltına alındı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanan zanlılar ifadelerinin ardından adliyeye sevk edilecek. İlçede işyeri sahipleri ise, zanlıların kepenk kapatma çağrısına uymadı.

Bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.

Emniyet müdüründen çocuklara hediye

İlçedeki izinsiz gösterinin ardından ise, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Kutlay Çelik, esnafla görüştü, çocuklara çeşitli hediyeler dağıttı.

Esnafla görüşerek işyerlerini açmalarını isteyen Çelik, ''üç beş çapulcunun kimsenin rahatını bozmaya hakkı yok. Polis teşkilatı olarak sürekli yanınızdayız. Yeter ki bu tür olumsuzluklara alet olmayın'' dedi.

Çocuklarla da bir süre sohbet eden ve çeşitli hediyeler veren Çelik, izinsiz gösteri yapanlara alet olmamaları konusunda çocuklara tavsiyelerde bulundu.

Ağrı'da da olaylar çıktı

Ağrı'da da kendilerine 'Demokratik Halk İnisiyatifi' adını veren bin kişilik grup Diyarbakır'daki olayları protesto etmek için toplandı.

Sloganlar atarak yürüyüşe geçen gru polisle çatıştı. Pankartlarla oturma eylemi yapan göstericiler, AKP İl Başkanlığı binasını taşladı.

Göstericilerin taş atması üzerine polis, biber gazı sıkarak grubu dağıtmaya çalıştı. Çıkan arbede sırasında biber gazından bazı polisler ile basın mensupları da etkilendi.

Grup polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçan grup dağıldı.

Mersin'de olaylara Türk bayraklı tepki

Mersin'de ise, Diyarbakır ve çevresindeki olaylarla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen Mersin Demokrasi Platformu üyesi gruba bir vatandaş, Türk Bayrağı açarak tepki gösterdi.

Tepki gösteren vatandaş daha sonra polis tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

Grup adına açıklama yapan Uğraş Güzel, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyleyerek, hükümeti gerekli girişimlerde bulunmamakla suçladı.

Güzel, ''hükümet yetkililerinin yaptığı açıklama ve takındığı tavır, kardeşlik bilincini zedelemektedir. Sorunun çözümü için meşru ve demokratik taleplere yanıt verilmelidir'' dedi.
Açıklamanın ardından, gruptakiler, emniyet ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi altında yürüyerek geldikleri DTP İl Binası önünde dağıldı.

Muş'ta da protesto gösterisi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Muş İl Başkanlığı ve bazı sivil toplum örgütleri son günlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde meydana gelen olaylarla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Belediye Meydanı'nda düzenlenen ve yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın toplantısı olaysız bir şekilde sona erdi. Basın açıklamasında en ön saflarda yer alan küçük yaştaki çocuklar dikkatlerden kaçmadı. 'Katil Devlet Hesap verecek', 'Sevdalıyız Hepimiz', 'Biz Güneşe Vurgunuz', 'Tayyip Şaşırdın Sabrımızı Taşırdın' sloganlarının atıldığı ve pankartların asıldığı basın açıklamasında konuşan Tutuklu ve Hükümlüler Aileleri Yardımlaşma Derneği Muş Şube Başkanı Mehmet Ali Karagüzel, yaşanan olaylar karşısında hükümeti şiddetle kınadıklarını söyledi.

Mehmet Ali Karagüzel'in okuduğu basın açıklamasında, "Biz Muş'ta yaşayan Kürt yurttaşlar olarak Diyarbakır halkının yanında olduğumuzu ve bu terörün derhal durdurulmasını istiyoruz. Bizler, Muş'ta yaşayan yurtsever ve demokrat şahsiyetler olarak, yaşanan bu anti demokratik uygulamaları kınıyoruz. Baskılara karşı ilimizde yaşayan yurttaşlar, aydınlar, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve tüm yurtseverleri yaşananları lanetlemeye Kürt halkının acısını paylaşmaya davet ediyoruz" dedi. Açıklamanın ardından gurup sessizce dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2006 Pazartesi 16:47:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?