15
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Dolandırıcıların yeni yöntemleri

Polis yetkilileri, döviz ve kredi kartı başta olmak üzere, dolandırıcıların kullandığı  yeni yöntemlere karşı vatandaşları uyardı.

Yetkililer, değersiz kağıt parçalarını boyayarak Amerikan Doları, düşük değerdeki farklı para birimlerini Avro diye kullanan, kredi kartı ve rakı sahteciliği yapan dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Kocaeli Emniyet Müdürü Hüseyin Namal,  özellikle yeni görülmeye başlanan dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşları uyardı.

Son dönemlerde özellikle İstanbul'da bazı yabancı uyruklu kişilerin, ''ellerinde çok sayıda dolar bulunduğunu, banknotların güvenlik nedeniyle özel bir kimyasal işlemden geçirilerek nakledildiğini, başka bir kimyasal madde ile banknotların yıkanması sonucu gerçek dolarların ortaya çıkacağını'' söyleyerek dolandırıcılık yaptığına dikkat çeken Nanmal, yeni dolandırıcılık yöntemlerine yönelik detaylı bilginin İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nün ''http://kriminal.iem.gov.tr/'' adresli resmi internet sitesinin 'uyarılar' bölümünden edinilebileceğini ifade etti.
Namal, dolarların boyanarak saklandığı iddia edilen dolandırıcılık yöntemini şöyle açıkladı:

''Ellerinde özel olarak ambalajlanmış çok miktarda dolar boyutlarında kesilmiş siyah ya da yeşil renge boyanmış kağıtlar bulunan şahıslar, önceden özel olarak boyadıkları hakiki birkaç ABD doları banknotu kurbanlarının gözleri önünde bir sıvı ile yıkayarak aldatmaktadır. Dolandırıcılar, yıkanan paranın kontrol edilebileceğini söyleyerek inandırıcılıklarını artırmaktadırlar. Önceden hazırlanmış bu para kontrol edildiğinde hakiki olduğu ortaya çıkınca oyunun son aşamasına geçilmekte ve bu çok özel kimyasal maddenin kendilerinde kalmadığını, ancak satın alabilmeleri durumunda tüm dolarları kullanılabilir hale getirebileceklerini söyleyerek bu maddeyi satın almak üzere kurbanlarından yüksek meblağlarda para talep etmektedirler. Teminat olarak hiçbir maddi değeri olmayan renkli kağıtları bırakan dolandırıcılar, kimyasal madde satın almak bahanesiyle paraları alarak ortadan kaybolmaktadırlar.''

KULLANILAN DİĞER YÖNTEMLER

Namal, ayrıca Türkiye'de alımı ve satımı yapılmayan 1000 Peru İntisi banknotların, Avro banknotuymuş gibi piyasada kullanıldığına da dikkat çekti. Özellikle ev ya da işyeri kiralama bahanesiyle yaşlı ve Avro banknotlara aşina olmayan kişilerin hedef seçildiğini belirten Namal, bu banknotlarla depozito ya da kira bedeli ödeyen dolandırıcıların, para üzeri alarak kişileri dolandırdığı, Avro banknotların en yüksek kupür değerinin 500 Avro olduğunun unutulmaması gerektiğini bildirdi.

KREDİ KARTI SAHTECİLİĞİNE DİKKAT

Yaygın olarak kullanılan kartlı ödeme sistemlerinin beraberinde bazı güvenlik sorunlarını da getirdiğine değinen Namal, kartlı ödeme sistemlerinde en riskli grubu kredi kartları sahteciliğinin oluşturduğunu dile getirdi.
Kredi kartı sahteciliğinin önüne geçebilmenin ancak kart hamillerinin ve işyeri sahiplerinin alacakları tedbirlerle mümkün olabileceğini söyleyen Namal, şu bilgileri verdi:

''Kart hamiliyseniz kredi kartı numaranızın başkalarının eline geçmesini önleyiniz. Numaranızın bulunabileceği ekstre, ATM fişi, satış belgesi (slip) gibi belgeleri güvenli bir yerde muhafaza ediniz, ihtiyacınız kalmadığında mutlaka üzerindeki numaraları okunamayacak hale gelecek şekilde imha etmeye özen gösteriniz. Unutmayınız ki sadece buruşturup çöpe atacağınız bir belge kötü niyetli kişilerce elde edilebilir. Sadece bunun için belli kişileri takip eden, çöpleri araştıran kimseler olabileceğini göz önünde bulundurunuz.

Banka müracaatı sonrası kartınızı şahsen teslim alınız, geciken teslimatlarda derhal bankanızla irtibata geçiniz. Kartınızı kullanırken satıcıların yaptığı işleme dikkat ediniz. Kredi kartınızı işlem yapılmak üzere satıcıya verdiğinizde kart numaranızın not edilmediğinden ya da POS cihazı dışında bir cihazdan geçirilmediğinden emin olunuz.''

SAHTE RAKI

Emniyet Müdürü Namal, insan sağlığını tehdit eden sahtecilik ürünü rakılara da değinerek sahte rakının en önemli tanınma unsurlarından birinin şişe muhteviyatının gerçeği kadar berrak olmayan görüntüsü olduğu kaydetti.
Namal, sahte rakıların hemen hiçbirisinde sahte etikete rastlanılmadığı, rakı üretenlerin rakı şişelerini toplayarak orijinal şişelere dolum yaptığı, bu nedenle sahte rakıların büyük bölümünün etiketindeki yıpranma ve yırtılmalardan anlaşılabileceğini, ayırt edici bir diğer özelliğin ise rakı şişelerinin kapakları üzerindeki 'TEKEL' ibareli kabartma yazılar olduğunu sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 11:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?