28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

El Kaide militanı serbest bırakılmış

İstanbul’da 2004 yılında düzenlenen NATO zirvesine katılan liderlere intihar saldırısı düzenleyecekleri iddiasıyla tutuklanan Ensar El İslam örgütünün Türkiye sorumlusu Koyi’nin, 20 Kasım’daki intihar saldırıları sonrası gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Bursa polisinin 2004 yılında düzenlediği bir operasyonda, İstanbul’daki NATO zirvesi sırasında Amerikan Başkanı Bush’a bombalı saldırı düzenleyeceği ileri sürülen bir grup ortaya çıkartılmıştı. Alparslan Toprak’ın Bursa sorumlusu olduğu açıklanan grubun, El Kaide bağlantılı ve Kuzey Irak’ta üslenen Ensar El İslam örgütü üyesi oldukları iddiasıyla haklarında dava açıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mahkemeye gönderdiği bilgi notunda, örgütün Kuzey Irak’ta Şeyh Osman liderliğinde kurulduğu, El Kaide’nin direktifleri doğrultusunda Amerikan hedeflerine 285 saldırı düzenlediği ve 7 İspanyol istihbaratçının da bu örgütçe öldürüldüğü bildirildi.

Bilgi notunda, örgütün Türkiye sorumlusu olarak da, İsveç vatandaşı Abbas Gaffar Koyi gösterildi. Koyi’nin 20 Kasım 2003’te HSBC Genel Müdürlüğü ile İngiltere Başkansolosluğu’na düzenlenen intihar saldırılarının ardından gözaltına alındığı ve saldırılarla ilgisi bulunmayınca sınırdışı edildiği belirtiliyor.

Sanıkların yapılan sorgularında da Koyi sınırdışı edilince merkezle bağlarının koptuğu bu nedenle NATO zirvesi sırasında saldırı düzenleyemedikleri, mallarını satıp nakite çevirip Kuzey Irak’a geçmek üzereyken yakalandıkları belirtiliyor.
NTV
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 00:10:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?