22
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

El konulan silah katliamdan çıktı

Türkiye’yi sarsan Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde 3 misyonerin hunharca öldürülmesi olayında “kişilerin teslim alınmasında” kullanıldığı belirlenen silahın, Emniyet’in el koymasına rağmen yeniden saldırganlara geri verildiği ortaya çıktı.

Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili soruşturma dosyasında yer alan tutanağa göre, tabanca ile ilgili gelişmeler şöyle:

ATIŞ TALİMİ YAPMIŞTI

Cinayetin en önemli sanığı Emre Günaydın, baskından iki gün önce 16 Nisan 2007’de “Malatya Av Pazarı 2” adlı işyerinden 20 YTL’ye 1312 seri numaralı Smith Wesson marka kurusıkı tabanca satın aldı.

Günaydın, bu tabanca ile Pınarbaşı mesire yerine giderek atış talimi yaptı.

Atış talimi yaptığı sırada silah seslerine üzerine olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alınan Emre Günaydın karakola götürülüp hakkında işlem yapılıp tutanak tutuldu. Silaha el konularak 58 YTL idari para cezası kesildi.

YARGI YOLUYLA ALABİLİR

Aynı silah, yani 16 Nisan günü el konulan tabanca, 18 Nisan’da Zirve Yayıncılık’ta gerçekleştirilen ve üç misyonerin öldürüldüğü katliam yerinde ele geçirildi.

Poliste bulunan tabancanın, olay günü öldürülen kişileri rehin almakta kullanıldığı belirlendi.

İdari soruşturma gereği, el konulduktan sonra silahın kaymakamlığa gönderilmesi gerekiyor. Emre Günaydın’ın silahı geri alabilmek için yargıya başvurması, bu sürecin de en az bir hafta sürebileceği ifade ediliyor.

Bu sürece karşın Emre Günaydın’ın müsadere edilen silahı bir gün sonra nasıl geri aldığı merak konusu. Çünkü cinayet günü sanıkların dakika dakika yaptıkları dosyada yazılı bulunurken, bunlar arasında “silahı teslim almak” yer almıyor.

Sanık Emre Günaydın’ın olayda kullandığı ve iki gün önce polisin el koyduğu tabancasına, bu kadar kısa sürede yargı yoluyla alamayacağı belirtiliyor. Silahın ya aynı gün tutanağa rağmen karakolda geri verildiği ya da ertesi gün “büyük abi” olarak tanımlanan bazı Emniyet görevlilerince kendisine ulaştırıldığı iddia ediliyor.

Beni serbest bırakın hayatınızı yaşatayım

Malatya’da üç kişinin öldürüldüğü yayınevi cinayetlerin bir numaralı sanığı Emre Günaydın’ın, tedavi gördüğü sırada kaydedilen, ancak daha sonra silindiği öne sürülen kayıtların içeriği belli oldu. Silinen kayıtlarda, Günaydın’ın cinayetlere ilişkin itirafta bulunduğu ve hastanedeki polislere “Beni bırakırsanız, sizi yaşatırım” dediği ortaya çıktı.

Zirve Yayınevi’ndeki cinayetlerin ardından üçüncü kattan atlayarak yaralanan Emre Günaydın, kaldırıldığı Malatya Turgut Özal Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık bir ay boyunca tedavi görmüştü. Savcılık, hastanede yattığı sırada Günaydın’ın her konuşmasını kaydetmek amacıyla, hastane odasına sesli ve görüntülü kayıt yapmak üzere kamera sistemi kurdurdu.

Günaydın taburcu olduktan sonra, savcılık, hastaneden bu kayıtları istedi. Hastane yönetimi, kasetlerin verildiğini ancak daha sonra kayıtlı görüntülerin temizlendiğini, fabrika formatına dönüştürülen görüntülerin “teknik donanım yetersizliği nedeniyle izlenememiştir” tutanağıyla polis tarafından iade edildiğini açıkladı.


İkinci ihbar mektubu

Jandarmada görevli iki subay ve bir öğretim görevlisinin cinayetleri azmettirdiğine ilişkin ihbar mektubunun ardından, ikinci bir ihbar mektubu daha ortaya çıktı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 20 Eylül 2007 tarihli, M.G. imzalı ikinci ihbar mektubunda, aynı aileden 10 kişinin misyoner cinayetleri ile bağlantıları bulunduğu ileri sürüldü. İhbar mektubunu işleme koyan ve soruşturma başlatan Malatya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Badem, mektupta imzası ve açık adresi bulunan M.G.’ye ulaşarak ifadesine başvurdu. Ancak M.G., böyle bir ihbarda bulunmadığını ve kendisine ait olmadığını söyledi. Gerekli incelemeyi yapan savcılık takipsizlik kararı verdi.


Başsavcı dosyayı yeniden ele alacak

Malatya katliamı davası sanıklarının, ilginç telefon görüşmelerinin medyaya sızması ve sanık Emre Günaydın’ın hastanedeki kamera kayıtlarının silindiği iddialarının ardından, dün çok önemli sürpriz bir gelişme yaşandı.

Davanın görüldüğü Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı yeniden incelemek için talep etti. Dün gerçekleşen yazılı başvuru üzerine, Malatya katliamı davasının dosyası, mahkeme tarafından savcılığa gönderildi.

‘GENİŞLEYECEK’ YORUMU

Savcılıktan gelen bu talep, yargı çevrelerince “soruşturmanın genişletilmesi” olarak yorumlandı. Dava dosyasını yeniden inceleyecek olan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, son günlerde gazete manşetlerine çıkan iddiaları yeniden gözden geçirebileceği belirtiliyor.

Geçen ayki ilk duruşmada müdahil avukatları, iddianameyi eleştirmiş ve sanıkların arkasındaki güçlerin yeterince araştırılmadığını ileri sürmüşlerdi.

Akşam
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 07:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?