23
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Emniyet: Roj TV Başkanı PKK üyesi

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, ROJ TV Yönetim kurulu Başkanı Abdullah Hicap'ın aynı zamanda bölücü terör örgütü PKK/KONGRA-GEL Yürütme Konseyi üyesi sıfatıyla programa katıldığını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısına, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yeni alınacak helikopterle ilgili bilgi vererek başladı.

Çalışkan, 1981 yılında Almanya'dan hibe edilen Fransız yapımı 18 adet helikopterin ortalama 25 yaşını ve ekonomik ömürlerini doldurduğunu belirterek artan işletim maliyetleri nedeniyle 2003 yılından itibaren kademeli olarak hizmet dışı bırakıldıklarını kaydetti. Çalışkan, ortaya çıkan hava ulaşım ihtiyacını karşılayabilmek için 10 adet Amerikan yapımı MD 600 N helikopterinin aşamalı olarak kendilerine teslim edildiğini belirtti.

Çalışkan, Şemdinli'de yaşanan olayın ardından ülke genelinde çeşitli eylemler gerçekleştirildiğine dikkat çekerek bu eylemler içerisinde kanunsuz gösteriye dönüşen 9 eyleme güvenlik güçleri tarafından müdahale edildiğini, çıkan olaylar esnasında 26 kişinin yaralandığını, 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 53 güvenlik görevlisinin de yaralandığını ifade etti.

Çalışkan, yasadışı eylemlere katılarak güvenlik güçlerine, araçlarına ve kamu binalarına saldırıda bulunan 86 kişinin olaylar esnasında gözaltına alındığını, bunlardan 6'sının mahkemelerce tutuklandığını, 80 kişinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını kaydetti.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, bir gazetecinin Silopi'de meydana gelen bir patlama ile ilgili gözaltına alınanlar arasında kamu görevlisi olup olmadığını sorması üzerine olaya karışan kişilerin görevleriyle ilgili kendisine bir bilgi gelmediğini söyledi.

Çalışkan, bir gazetecinin, "İstanbul'da bir kişinin sivil kıyafetli polisler tarafından dövülmesi olayını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, "İnsanların dövülmesini hiç bir şekilde kabul etmemiz mümkün değil. Oradaki olayın sabıkalıların kendi aralarında bir tartışmadan kaynaklandığı bildirildi. Polise mukavemet ettikleri ve psikopat tabir edilen kişiler oldukları anlaşıldı. Ne olursa olsun polis hukuk kuralları içerisinde görevini yapacak, hiçbir şekilde şahısları aşırı güç kullanarak, döverek görev yapması mümkün değildir. Olaya karışanlarla ilgili inceleme yapılıyor" diye cevap verdi.

"ROJ TV - bölücü örgüt bağlantısı ile ilgili polisin elinde ne gibi deliller var?" şeklindeki soruya Çalışkan şöyle cevap verdi:

"ROJ TV ile ilgili polisin elinde birçok delil var. Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla ilgili yerlere devamlı iletilmektedir. Terör örgütü, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü ilan edildi. Terör örgütü ile mücadele etmek uluslararası hukukun bir gereğidir. Bu kanalda bir haber programında ROJ TV Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Hicap'ın KONGRA-GEL Yürütme Konseyi Üyesi sıfatıyla görüntüleri var. Bunun gibi birçok deliller var. Terör örgütlerinin finans kaynaklarının kesilmesi, propaganda kaynaklarının kesilmesi terör örgütleri ile uluslararası mücadelenin bir gereğidir. Bu konuda ülkelerden daha çok destek bekliyoruz."

Eğitim-Sen'in yarın yapacağı eylemle ilgili bir soru üzerine ise Çalışkan, kendilerine yapılmış resmi bir bildiriminin olmadığına dikkat çekerek, Eğitim-Sen yetkililerinin Ankara Valiliği'ne başvuruları durumunda kendilerine seslerini duyurmaları için yer tahsis edileceğini kaydetti.

Çalışkan, Eğitim-Sen müracaat etmeden yasadışı şekilde eylem yapmak isterse o zaman polisin de kanunların kendilerine verdiği yetkiyi kullanacağına dikkat çekerek, "Kanun dışı gösteriye müsaade edilmeyecektir. Kızılay, Atatürk Bulvarı gibi yerde toplantı ve yürüyüş yapılmak istenirse, kamu düzeninin bozulmasına, diğer vatandaşların hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasına kadar gidebilir, onun için Eğitim-Sen yetkilileri güvenlik güçleriyle diyaloğa girerek eylemin huzur içinde yapılması için yardımcı olmalarını bekliyorum. Bu tip olayları provake eden bir sürü gruplar olabilir, bunlara karşı dikkatli olmaları gerekir" dedi.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in Roma gezisinin kapsamını ve Şemdinli olaylarının ardından bölgeye gidip gitmediğini soran bir gazeteciye Çalışkan, "O Toplantı uluslararası bilgi alışverişiyle ilgili. Gerekli görüldüğünde herkes bölgeye gidiyor. Başka arkadaşlarımız bölgeye görevlendirildi, gitti, durumu inceledi. Kendisi gitmedi" cevabını verdi.

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 15:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?