27
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

'Ergenekon emeklisiyim'

Ergenekon'da 2. dava başlıyor

"Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin ilk duruşması başladı.

Tuncay Özkan, adres tesbitinde 'Silivri Cezaevi' derken, Gürbüz Çapan da, mesleğine '20 yaşından beri suç işliyorum. Kazancımı avukatlarla paylaşıyorum. Ergenekon emeklisiyim' yanıtını verdi.

Bu arada, dinleyici sırasında oturan bir grubun Tuncay Özkan'ı alkışlanması üzerine hakim, 'burası şov yeri değil' şekline uyarı yaptı.

2. iddianame ilk duruşma

Silivri Cezaevi içerisinde inşa edilen 740 kişi kapasiteli yeni duruşma salonunda görülecek duruşmada, emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile Ferda Paksüt, Tuncay Özkan ve Adil Serdar Saçan'ın da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 56 sanık ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ile başlayan ve sonrasında "Ergenekon" adıyla genişleyen soruşturmaya ilişkin hazırlanan ikinci iddianamenin ilk duruşması bugün görülüyor.

Soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede adı geçen 18'i tutuklu, 1'i hakkında yakalama kararı bulunan 56 sanık hakim karşısına çıkarak, haklarındaki suçlamalara ilişkin savunma yapacak.

Duruşmada mahkeme heyetinin birinci iddianame kapsamında görülen dava ile bu davanın birleştirilip birleştirilmeyeceği yönünde karar vermesi bekleniyor. Duruşmada sanıkların kimlik tespitlerinin ardından 5 bölümden oluşan 1909 sayfalık iddianamenin özeti okunacak.

İddianamede, tutuklandıktan 2.5 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen emekli orgeneral Mehmet Şener Eruygur ile yine tutuklandıktan 7 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye olan emekli orgeneral Hurşit Tolon, iddia edilen örgütün yöneticisi olmakla suçlanıyor.

Tolon ve Eruygur, "Silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek'', ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''yargıç üzerinde nüfuz kullanmak'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etmek, amacı dışında kullanmak, hile ile almak, çalmak'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmek'', ''Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek'', ''tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek'', ''patlayıcı madde bulundurmak'', ''kişilerin hayatı, sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak'', ''mala zarar vermek'' ve ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlarını işledikleri öne sürülüyor.

Tolon ve Eruygur Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması eylemlerinden de sorumlu tutuluyor. Eruygur'un 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapsi istenen iddianamede, Tolon'un ise 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 129 ile 219 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur yine örgüt yöneticisi olmakla suçlanırken,
2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 39 ile 66 yıl arasında hapisleri talep ediliyor. Tutuklu sanıklardan Mustafa Ali Balbay, Ahmet Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın ile tutuksuz sanık ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de benzer suçlardan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 16 yıldan 80 yıla kadar hapsi isteniyor.

İddia edilen örgüte üye olmakla suçlanan ve hakkında yakalama kararı bulunan eski milletvekili Turhan Çömez'in 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 ila 15 yıl arasında hapsi isteniyor. Birol Başaran'ın da benzer suçlardan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 ila 45 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede, tutuklu sanıklardan Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Emcet Olcaytu, Muzaffer Öztürk, Osman Gürbüz, Hamza Demir, Süleyman Solmaz, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Keskin ile aralarında Arif Doğan, Ertaç Giray, İlker Güven ve Ferda Paksüt'ün de bulunduğu 35 tutuksuz sanığın ise 7.5 ile 50 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Paksüt mahkemeye geldi

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt, tutuksuz yargılandığı Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi'ne geldi.

Eşi Osman Paksüt ile birlikte cezaevine gelen Ferda Paksüt, duruşma salonuna girişte yaptığı açıklamada, "Yüce mahkemeye kimlik bilgilerimizi sunmaya geldik. Çıkışta açıklama yapacağız" dedi.

"Silahlı terör örgütüne bilerek isteyerek yardım etmek"le suçlanan Ferda Paksüt'ün 7.5 ile 50 yıl arasında değişen oranda hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

 Hurşit Tolon Silivri'de

 Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından emekli orgeneral Hurşit Tolon, bugün görülecek duruşma için Silivri Cezaevi'ne geldi.

"Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan 2. iddianamenin ilk duruşması bugün görülecek.

Tutuklandıktan 7 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye olan emekli orgeneral Hurşit Tolon, sabah erken saatlerde Silivri'ye geldi.

Örgütün yöneticisi olmakla suçlanan Tolon, araçla cezaevine giriş yaptıktan sonra yürüyerek duruşma salonuna girdi.

Sinan Aygün'de duruşma salonunda

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin tutuksuz sanıklarından Sinan Aydın Aygün duruşmanın görüleceği Silivri Cezaevi'ne geldi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek"le suçlandığı Ergenekon davası kapsamında duruşmanın görüldüğü Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne giriş yaptı.

Aracıyla geldiği cezaevinde basın mensuplarına herhangi bir açıklamada bulunmayan tutuksuz sanıklardan Aygün, duruşmanın yapılacağı salona girdi.

 



 

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 11:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?