19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Eski bakan tazminat ödeyecek

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, görevden alınan eski Tarım ve Köyişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısının, eski Bakan Sami Güçlü aleyhine açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Yüksek Mahkeme, eski Bakanın, yargı kararını "gerçek ve kalıcı nitelikte uygulamadığından", tazminat ödemesi gerektiğine işaret etti.

Dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü tarafından görevinden alınarak "müşavirlik" kadrosuna atanan eski Müsteşar Yardımcısı Fevzi Topal, açtığı davada Danıştay 5. Dairesinin verdiği yürütmenin durdurulması kararıyla görevine iade edildi.

Ancak kısa bir süre sonra Topal'ın "Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu (APK) Başkanlığı emrine uzman" olarak ataması yapıldı.

Topal, bu yeni atamayla "yargı kararının görünürde uygulandığı halde gerçekte uygulanmadığını" belirterek, Güçlü aleyhine manevi tazminat davası açtı.

Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti.

Kararın Topal tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne geldi.

Daire, tazminata hükmedilmesi gerektiğini vurgulayarak, söz konusu yerel mahkeme kararını bozdu.

Ancak yerel mahkeme, manevi tazminat isteminin reddi yönündeki kararında direndi.

Dosyayı görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Topal'ın temyiz istemini kabul ederek, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Genel Kurulun bozma kararında, yargı kararını uygulamamanın, "salt kişisel kusur" oluşturacağı vurgulanarak, yürütmenin durdurulması kararlarının da nihai kararlar gibi bir mahkeme kararı olduğu, bu karara da idarenin uyma zorunluluğu bulunduğuna işaret edildi.

Yargı kararlarını uygulamayan kamu görevlilerinin, zararın gerçekleşmesi halinde tazminatla sorumlu tutulmalarının gerektirici bir olgu olduğu belirtilen kararda, bu anlamdaki sorumluluk için idarenin ve kamu görevlisinin ayrıca kin, garez, husumet ve benzeri duyguların etkisi altında hareket ettiklerinin araştırılmasına gerek olmadığı kaydedildi.

Kararda, "Salt yargı kararlarının yerine getirilmemesi, sorumluluk için yeterli bir unsurdur" denildi.



aa
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 11:40:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yavuz Cam IP: 71.250.213.xxx Tarih : 1.08.2006 04:08:43
Fevzi Topal bey, yakinen tanidigim bir arkadasimin akrabasi olup, kendisi Universite yillarindan beri basarili, ulkesini seven ve ulkemizin degisik il ve ilcelerinde tarim ve hayvanciligin gelismesinde degisik illerde Tarim ve Koy Isleri baskanliginin, Tarim Il mudurluklerinde, Tarim il mudur muavinligi ve Mudurlugu yapmis, hayatini bu alana adamis caliskan ve garetli bir idareci, kiymetli bir burokrat ve gonul adamidir. Yillarca kendi ozverili gayretleri, sahip oldugu kiymetli bilgi birikimi ile basarili bir sekilde gelmis oldugu Tarim Bakanligi Mustesar Yardimciliginda malesef uzun sure kendisine hizmet etme imkani verilmemistir. Ulkemiz degerli bir burokratini daha hizmetlerinin basinda iken, gorevinden uzaklastirilarak, kaybetmistir. Bu guzel ulkeme, bu tur anlamsiz cekismelerle basarili insanlarin gorevlerinden uzaklastirilmasi, hicde yakismiyor. Ulkemin gecim kaynaklarinin basinda yer aldigi, Tarim ve Hayvancilik sektorune belkide daha nice guzel projeler kazandirabilecek bir potansiyel insani belkide bu guzelim ulkem kimbilir birdaha nezaman sahip olabilecek veya sahip olabilmek icin nekadar para harcayacak. Uzun yillar yurt disinda kalan bir insan olarak ayni hadiseler Ingiltere veya Amerikada yasanmis olsa kesinlikle bas taci yaparlardi. Cunki deneyimli ve tecrubeli beyinler her zaman onlar icin ulkenin onderleridirler ve bas taci yaparlar, hukukta bu gibi basarili insanlarin arkasinda adeta hizmetkar olup onlarin hak ve hukuklarinin korunmasinda keskin kilicini kullanir. Nitekim ulkemde de hukukun yavasda olsa dogru yurudugunu Fevzi bey`in hakli davasinin neticesi gostermektedir. Burokrasiyi iyi bilmesine ragmen onu asla kendi cikarlari dogrultusunda kullanmamis ama kendisi asla da Ulkesi icin fedakarliktan kacmamistir. Fevzi bey, yillarin deneyimli bilgi birikimini Ulkemizin sevilen ve herkez tarafindan basarilari taktirle karsilanan bir firmasinda Genel koordionator olarak ulkemizin en buyuk hayvan yetistirme ciftliginin kurulusuna imza atmis ve daha bilmem bu basarili insan kac yeni projelerle gundem de kalacaktir. Ben bu yazimla Fevzi bey`in yaninda olmaktan cok ulkemi korumaya calisiyorum ve ulkemin yanlisiyim. Yillardir yurt disinda ulkemin gelisen tablosunu bir cirpida bozmak isteyen bilincli veya bilincsiz insanlari basindan seyretmekle yetiniyorum, yanlisliklar varsa uzaktan dilim dondugunce gozlem ve dogrularimi yazmaya gayret ediyorum. Kenthaber`e de boyle bir onemli konuyu gundeme tasidigi icin tesekkur ediyor, ulkemin guzel insanlarina selam ve saygilar sunuyorum, sevgi ile kaliniz... Yavuz Cam Brooklyn, USA 07/31/06