28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Eylemci, bombayı bilerek patlatmamış

İstanbul'da hakim ve savcıları taşıyan İETT otobüsüne bomba konulması olayında bombanın neden patlamadığı ortaya çıktı. Bomba paketinin içinde bulunan ve kadın militanın düşürdüğü doğum kontrol hapından yola çıkan polis, eylemcileri kısa sürede yakalarken, zanlılardan Erdal Özel'in, bomba düzeneğine bağlı bulunan telefonu bilerek kapattığı ortaya çıktı.

Hakim ve savcılara yönelik bombalı saldırı girişimiyle ilgili soruşturma başlatan polis, olayı benzerine az rastlanır bir ip ucundan yola çıkarak çözdü. Polis, bomba paketinin içinde bulunan ve kadın militanın düşürdüğü doğum kontrol hapı küpüründen yola çıkarak bombacıları yakaladı. Küpürü inceleyen polis ilk önce doğum kontrol hapının Küçükçekmece'de bir eczaneden alındığını tespit etti.

Ardından, kredi kartından alışverişin yapıldığı tarih belirlendi. Kredi kartı ekstresinin dökümlerine ulaşan polis, emniyette daha önce de, örgüt üyesi olduğuna dair sabıka kaydı bulunan Şehnaz Şahin'e ulaştı ve Küçükçekmece'de operasyon düzenledi. Şahin, saklandığı örgüt evinde yakalanarak gözaltına alındı.

Aynı pakette parmak izi bulunan ve bombayı imal ettiği tespit edilen Erdal Özel de Sefaköy'de düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Yakalanan kişilerin ifadeleri doğrultusunda bombanın, otobüs içine yerleştirildiği tespit edildi. Eyleme karışanlar arasında oluduğu belirlenen Abdülkadir Uçan da gözaltına alındı.

Yakalandığı gün susma hakkını kullanan ancak daha sonra konuşmayı kabul eden PKK militanı Erdal Özel'in, bölücü örgütün halka yönelik eylem planını içine sindiremediği için pişmanlık duyup bomba düzeneğine bağlı cep telefonunu son anda bilerek kapattığını söylediği öğrenildi. Erdal Özel'in ifadesinde, "Örgüt, masum insanları öldürerek bir yere varamaz" dediği bildirildi.

Gözyaşları içinde ifade verdiği bildirilen Özel'in, Kuzey Irak'ta bulunan Kandil Dağı'nda bomba yapımı üzerine eğitim aldığını ortaya çıktı. Daha önceki yıllarda karıştığı bombalı eylemlerden dolayı tutuklandığı ve geçtiğimiz yıl cezaevinden tahliye olduğu ortaya çıkan Erdal Özel'in, örgütle tüm bağlantılarını kopararak ailesinin yanına yerleştiği de tespit edildi. PKK militanı, örgütün çok baskıcı ve sıkıntılı bir dönemde fikir ayrılığına düştüğü için örgütten koptuğunu ancak cezaevinden çıktıktan sonra örgüt tarafından ölüm tehdidiyle geri çağırıldığını söyledi.

Yeniden örgüte döndüğünde PKK'nın eylem planlarının çöküş sürecinde yer aldığını ve eylemlerin sivil halka yöneldiği için örgütle fikir ayrılığına düştüğünü belirten Özel'in, "Örgüt, masum insanları bombalayarak bir yere varamaz" diyerek PKK'nın eylemlerini eleştirdiği ifade edildi.

ZANLILARDAN 5'İ TUTUKLANDI

Öte yandan olaylarla ilgili olarak gözaltında bulunan zanlılardan İhsan Kartal, Suhut Aydın, Abdulkadir Uçar, Erdal Özel ve Şehnaz Şahin; sevk edildikleri mahkeme tarafından "anayasal düzeni silah zoruyla bozmaya çalışmak", "yasa dışı örgüte üye olmak, yardım yataklık yapmak" ve "patlayıcı madde bulundurmaktan" tutuklanarak cezaevine gönderildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 18:06:59
Güncelleme :14 Nisan 2006 Cuma 18:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?