20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Fail belirlendi ama...

1 Mayıs’ta bütün Türkiye’nin günlerce izlediği bir görüntüydü. Polisin orantısız güçünden kaçan bir kadın yere düşüyor. Bir polis acımasızca kadının kafasına tekme atıyordu. Görüntü 1 Mayıs 2008’deki polis şiddetinin sembolü oldu. Ancak daha önce pek çok defa yaşandığı gibi bütün Türkiye’nin gördüğü olayın faili polis, bulunamadı. Savcılık polisin kamera kayıtlarından tespit edilemediği ve teşhis edilemediği gerekçesiyle soruşturmaya izin vermedi. Bir gazetecinin kolunu kıran poliste aynı şekilde kurtuldu.
Metal işçisi Songül Çiftçi, geçen 1 Mayıs’a katılmak için eşiyle birlikte Şişli’ye gelmişti. O gün Şişli’de büyük olaylar çıkmıştı. Polis, eylemcilerin Taksim’e yürümesine izin vermiyordu. Çiftçi, Cumhuriyet gazetesinin bulunduğu sokakta polisten kaçarken birden yere düşmüştü. Haber Türk TV kameramanın kaydettiği görüntülere göre, hemen arkadan koşan bir polis, yere düşen Çifti’nin kafasına tekme atmıştı. Çifti, o anı, daha sonra konuştuğu Radikal’e şöyle anlattı: “Yere düştüğümü hatırlamıyorum. Polisin yüzünü hatırlamıyorum.”

Gazetecinin kolunu kırdılar
Aynı saatlerde, Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ali Deniz Uslu ve Esra Açıkgöz, gazete binasına girmek isterken saldırıya uğradı. Bir polis, Uslu’nun kolunu cop darbeleriyle kırıldı. Bu iki görüntü kamuoyunda büyük tepki çekti. Çiftçi artık, 1 Mayıs’ta uygulanan şiddetin sembolüne dönüşmüştü. Songül Çiftçi, polisler hakkında Şişli Cumhuriyet Savcılığı’nda şikâyetçi oldu.
Bu arada valiliğin kararıyla İl Emniyet Müdürlüğü’nde komisyon oluşturuldu. Soruşturma sonucunda Bahçelievler Emniyet Müdürülüğü’nde görevli Mehmet Firuz B., Çiftçi’nin kafasını tekmeleyen; Mehmet Nuri Ö. de gazeteci Uslu’nun kolunu kıran polisler oldukları belirlendi.
Soruşturma kapsamında, iki polisle ilgili kamera görüntüleri 7 Temmuz’da Emniyet Kriminal Polis Labaratuarları Dairesi Başkanlığı’na gönderildi. Dairenin raporuna göre görüntüler ’yetersiz’di. Çiftçi, “Hatırlamıyorum” dediği halde teşhis için emniyete çağrıldı. 25 Temmuz’da yapılan teşhiste, Çiftçi’nin karşısına, aralarında zanlı polisinde bulunduğu sekiz kişi çıkarıldı. Çiftçi’nin saldırganı teşhis etmesi mümkün değildi.
Dosya, soruşturma izni vermesi için Bahçelievler Kaymakamlığı’na gönderildi. Kaymakamlık kararında, ekspertiz raporu ve teşhis tutunağına değinilerek, ‘İleri sürülen iddia ve şikâyet konularının sübuta ermediği anlaşıldığından Mehmet Firuz B.’nin yargılanması için soruşturma izni vermedi. Çiftçi’nin avukatı İbrahim Güzel’se kararın iptali için İdari Mahkemesi’ne gidiyor. Gazeteci Uslu ve Açıkgöz’e saldırdığı öne sürülen Mehmet Nuri Ö. ile ilgili de hem ekspertiz raporunun yetersiz kaldığı mağdurların ifade vermeye gelmediği için soruşturma izni verilmedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 10:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?