Güneydoğu'daki kazılarda ortaya çıkan kemiklerden sonra kayıp kişilere yönelik yürütülen soruşturma yeni bir boyut kazandı. Son dönemde önemli operasyonlara imza atan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, faili meçhul olaylara ilişkin dosyalar için özel yetkili cumhuriyet savcısı görevlendirdi.
Yeni atanan savcının önünde büyük bir iş yükü bulunuyor. Üstü örtülmüş binlerce dosya tozlu raflarda aydınlatılmayı bekliyor. Başsavcılık kayıtlarına göre, 1988'den 2009'a kadar geçen 20 yıllık sürede 9 bin 719 terör içerikli dosya faili meçhul kaldı. Faili meçhuller en çok 1992-1994 yılları arasında yaşandı. Üç yılda toplam 4 bin 521 faili meçhul kayıtlara geçti. 'Haklarında daimi arama kararı bulunan dosyalar' olarak kayıtlara geçen faili meçhuller arasında Güçlükonak katliamı, Musa Anter ve Vedat Aydın cinayetleri ile Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi bulunuyor.
Özel yetkili Diyarbakır cumhuriyet savcısının öncelikli dosyalarının başında Güçlükonak katliamı geliyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bir süredir, Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 1996 yılında 11 köylünün kurşunlanıp yakılarak öldürüldüğü katliamla ilgili çalışma yürütüyordu. Katliamın yaşandığı dönemde olay yerinde görev yapan ve bölgede operasyon yürüten Bolu Komando Tugayı'ndaki bazı görevlilerin isimleri tespit edildi. Olay sırasında bölgede görülen helikopterin de tespiti için bölgede görev yapan pilotlarla ilgili araştırma başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın Güçlükonak katliamı ile ilgili çok önemli tanıklar tespit ettiği de edinilen bilgiler arasında. Ayrıca dönemin insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen'in ifadesine başvurulacak.
1992 yılında 72 yaşında suikasta kurban giden yazar Musa Anter cinayeti de yine özel yetkili savcı tarafından soruşturulacak. Anter'in 20 Eylül 1992'de öldürülmesiyle ilgili dosya, faillerinin tespit edilerek yargı önüne çıkarılmaması halinde 3 yıl sonra zamanaşımına uğrayacaktı. Savcının önündeki önemli dosyalar arasında Albay Rıdvan Özden ve Tuğgeneral Bahtiyar Aydın cinayetleri de bulunuyor. Her iki dosya da zamanaşımı tehlikesi ile karşı karşıya. Faillerin bulunamaması halinde, Aydın'ın dosyası 4, Albay Özden'in dosyası ise 6 yıl sonra zamanaşımıyla ortadan kaldırılacak. Savcı ölüm kuyuları ile ilgili soruşturmayı da derinleştirecek. Soruşturmaya önümüzdeki günlerde Diyarbakır Mardinkapı'daki kimsesizler mezarlığının açılması ile devam edilecek. Mardin Kapı'da 12 mezar bulunuyor. Savcılık, mezar kayıtları için emniyetten bilgi istedi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurular ve tanık ifadeleri doğrultusunda şüpheli tüm alanlarda kazı işlemi gerçekleştireceği öğrenildi.