19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Fehriye Erdal için 'kırmızı bülten'

İşadamı Özdemir Sabancı suikastından sonra Fehriye Erdal`ın yakalanmasıyla ilgili İnterpol`ün çıkardığı ``kırmızı bülten``in yeniden devreye girdiği bildirildi.

Bruges Ceza Mahkemesi`nin kararının ardından ``gözaltında tutulduğu`` varsayılan adreste bulunamayan ve bu ülkeden kaçtığı Belçika makamları tarafından da teyit edilen Fehriye Erdal hakkında 1999 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü`nün talebiyle İnterpol Genel Sekreterliği`nin çıkardığı ``kırmızı bülten`` yeniden devreye girdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu bülten çerçevesinde Erdal, İnterpol üyesi ülkeler tarafından aranacak. Terörist Erdal herhangi bir ülkede yakalanırsa o ülkenin adli makamları Fehriye Erdal`ı Türkiye`ye veya talep olması durumunda Belçika`ya teslim edebilecek.

Bu arada Türk istihbarat birimlerinin Avrupa`nın çeşitli ülkelerindeki meslektaşlarıyla görüşerek, Erdal`ın yerinin saptanması amacıyla çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Avrupa`da terör örgütü DHKP-C`ye ait 50`den fazla adres bulunduğunu belirten yetkililer, bu adreslerin takip edildiğini ifade ettiler.

Öte yandan, Belçika Federal Meclis Başkanı Herman De Croo, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Patrick Dewael`in, milletvekillerinin sorularını yanıtlamak için ``zaman istediğini``, bu nedenle Federal Meclis`te konuya ilişkin tartışmaların gelecek pazartesi gününe ertelendiğini açıkladı.

Belçika`da muhalefet, terörist Erdal dosyası çerçevesinde Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx ile İçişleri Bakanı Dewael`i ağır bir dille eleştiriyor ve çok sayıda soru önergesi veriyor.

Belçika İstihbarat Servisi hakkında soruşturma kararı

Bu arada Belçika Senatosu, Fehriye Erdal dosyası çerçevesinde, İstihbarat Servisi (SE) hakkında soruşturma açmayı kararlaştırdı.

Senato Başkanı Anne-Marie Lizin, bazı senatörlerin çağrısı üzerine, ``Comite R`` olarak adlandırılan ve SE`nin kontrolüyle yükümlü olan İzleme Komitesi`nin toplantıya çağrılmasını kararlaştırdı.

Lizin başkanlığında gelecek hafta başında yapılacak toplantıda, SE`nin terörist Erdal olayında olası hata ve ihmalleri araştırılacak.

Türkiye: Kaçmasına göz yumuldu

Öta yandan Türk polisi, Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal’ın, Belçika makamlarının “bilgisi dahilinde kaçırıldığı” iddiasını gündeme getirdi. 

Erdal’ın, 24 saat korunan bir evde yaşadığını ve Belçika Gizli Servisi tarafından izlendiğini belirten emniyet yetkilileri, bu şartlardaki birinin, tek başına ya da örgüt tarafından kaçırılmasının çok zor olduğunu vurguluyor.

Emniyet’e göre, Belçika, Erdal’ın kaçmasına göz yumdu. Halen Belçika’da olduğu tahmin edilen Erdal’ın, en uygun zamanda, Fransa, Hollanda ya da Almanya’ya kaçabileceği belirtiliyor.

 

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 17:55:13
Güncelleme :3 Mart 2006 Cuma 18:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?