20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

'Fener' - AKP ilişkisi araştırılıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'da bulunan Deniz Feneri Derneği'nden AK Parti'ye para aktarıldığı iddialarını incelemek için soruşturma başlattı. Eğer dernekle AKP arasında parasal bir ilişkinin varlığı tespit edilirse, ikinci bir kapatma davası gündeme gelebilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP ile Almanya'daki Deniz Ferneği Derneği'nin arasındaki ilişkiyi soruşturuyor.

Başsavcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Deniz Feneri Derneği davasının dosyası istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Almanya'da görülen Deniz Feneri davasının tamamlanmasının ardından Türkiye ile ilgili iddiaları araştırmak üzere mahkemeden dava dosyasını istemişti.

Yargıtay Başsavcılığı da, Deniz Feneri davasının dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istedi.

Dernekle AKP arasındaki parasal ilişkileri araştıracak olan Başsavcılık, eğer bir bağlantı tespit ederse AKP hakkında ikinci bir kapatma davası açabilecek.

Siyasi partilerin yurtdışından maddi yardım alması anayasaya aykırı ve kapatma nedeni.

Almanya'daki davada neler olmuştu?

Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasının 17 Eylül'deki duruşmasında yargıç Johann Müller, üç sanığın da dolandırıcılık suçundan mahkum olduklarını açıklamıştı.

Hakim Müller, gerekçeli kararında, bu davanın Almanya'nın en büyük bağış skandalı davası olduğunu belirterek daha önce çok ses getiren UNICEF Almanya davasını dahi geçtiğini söylemişti.

Almanya Deniz Feneri'nin toplam 41 milyon euro bağış topladığını; Türkiye'ye giden toplam miktarın 17 milyon euro olduğunu, bunun 8 milyonunun Türkiye Deniz Feneri'ne gittiğini, geri kalan kısmın çeşitli yerlerde kullanıldığını ifade etmişti.

Amaç dışı kullanılan paradan sadece 4 milyon euro Almanya'da kaldı.

Gerekçeli kararda olayın Türkiye boyutuna da değinen Müller, Mehmet Gürhan'ın dernekte yönetici olmasına karşın büyük oranda Türkiye'den yönlendirildiği ve karar vermede tek yetkilinin kendisi olmadığını, Türkiye'de Zekeriye Karaman'ın ön plana çıktığını vurguladı.

Müller, kararında sanık Mehmet Gürhan'ın, İsmail Karahan, Harun Yoldaş, Mustafa Çelik ve Zahit Akman ile geçmişte ticari ilişkileri olduğunu belirtti.

Almanya'da 1999'da kurulan Deniz Feneri Derneği'nin 2002-2007 arasında 41 milyon 423 bin 158 euro bağış topladığı belirtiliyor.

Bankalardan çekilen yüksek miktarların emniyete bildirilmesi sonucu kara para aklandığı şüphesiyle savcılık harekete geçmişti.

İhbarlar üzerine Hessen Eyalet Savcılığı, Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş ve Mehmet Taşkan'a dolandırıcılık, karapara aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından dava açmıştı.

Kesin delil olmasa da asıl faaillerin Türkiye'de olduğunu vurgulayan savcı, tüm sorumluluğun Türkiye Deniz Feneri kurucularından Zekeriya Karaman, Zahid Akman, İsmail Karahan ve Harun Yoldaş'a ait olduğunu iddia etmişti.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 23:09:12
Güncelleme :5 Kasım 2008 Çarşamba 23:10:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?