31
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Hırsızların yeni gözdesi 'limon!'

Geçen yıllarda satılamadığı için yollara dökülen ve eylemlere konu olan limon, bu yıl değer kazanınca, bahçeden hırsızlıkların arttığı bildirildi.

Mersin Ziraat Odası Başkanlığı, bir yandan belediyelere ''pazarlardaki satışlarda makbuz kontrolüne ağırlık verelim'' yönünde dilekçe yazarken, üreticiler ise kendi tarlalarına kurdukları çadırlarda bekçilik yapıyor.

Oda Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklimsel değişimlerin tarımsal üretimde önde gelen tüm ülkeleri etkilediğini, ancak Türkiye'nin rakibi olan ülkelerde bu etkinin daha ağır hissedilmesinin, Türk limonunun bu yıl değer bulmasını, ithalat taleplerinde artış olmasını sağladığını
bildirdi.

Geçen yıl limonun satılamadığı için döküldüğünü anımsatan Gökçel, ''Bu yüzden bazı üreticileri başka ürünlere yöneldi. Bu da üretimin daralmasına neden oldu.

Yüzde 20-25 dolayındaki rekolte düşüşüne karşı ithalattaki artışla limon, bahçede 1.20 YTL'ye kadar alıcı bulmaya başladı. Bunun farkına varan hırsızların hedefleri limon bahçeleri oldu'' dedi.

Gökçel, Türkiye'deki limon üretiminin yüzde 60'ına yakınını karşılayan Mersinli üreticilerinin fiyat artışındaki sevincinin uzun sürmediğini kaydederek, ''Özellikle kent merkezine yakın bahçelerde yaşanan limon hırsızlığı, üreticiyi yeniden üzdü'' dedi.

Cengiz Gökçel, belediyelerden hale girişi yapılan limonların makbuzlarını kontrol etmelerini istemelerinin yanı sıra bahçe sahiplerinin de bir araya gelerek önlem almaya başladıklarını ifade etti.

Ziraat Odası Başkanı Gökçel, geçen yıllarda uygulamada bulunan ''Çiftçi Koruma Sistemi''nin yeniden hayata geçirilmesini önerdi.

Çiftçi Koruma Sistemi'nin belediyeler tarafından hayata geçirildiğini ve çiftçilerin belirli bir para ödeyerek, tarlalarının belediye ekipleri tarafından korunmasını sağlayan sistem olduğunu anlatan Gökçel, şunları kaydetti:

''Eğer bu sistem şu an uygulanıyor olsaydı, üreticilerimiz, limon hırsızlığı gibi sıkıntıları yaşamıyor olacaktı ve kendi ürünlerini kendileri korumak zorunda kalmayacaktı. Bu nedenle Çiftçi Koruma Sistemi'nin bir an önce yeniden oluşturulması gerekir.''

Bu arada, narenciye bahçelerine kurdukları naylon çadırlarda kalan bazı üreticiler, günün 24 saati nöbetleşe veya yevmiye usulü tuttukları kişiler aracılığıyla limonlarını hırsızlık olaylarına karşı korumaya çalışıyorlar. Tarlada ürün bekleyen Kaya Dindar (60) ise 3-5 tarla sahibi bir araya gelerek mallarını nöbetleşe olarak korumaya çalıştıklarını belirterek, ''Dondurucu soğukta naylon çadırda kalıyor, silahla nöbet tutmak zorunda kalıyoruz'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 10:38:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?