19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

İddia: Ağca öldürülmemek için hapsedildi

Mehmet Ali Ağca'nın tekrar cezaevine gönderilmesi, İtalyan gazetelerinde geniş biçimde yer aldı. La Repubblica gazetesi, serbest kaldığı 8 günlük sürede Ağca'ya yönelik bazı suikast girişimlerinin de ortaya çıkarıldığını ileri surdu. "Tahliyeden sonra onu öldürmeye yönelik planların ortaya çıkarıldığını" iddia eden gazete. Türkiye'deki istihbarat servislerine dayandırdığı bu iddiayı Ağca'nın yeniden cezaevine gönderilmesiyle de ilintilendirerek, "Bu adımın ardında bir arka plan da var. Türk istihbarat servisine yakın kaynaklar, La Repubblica'ya geçen günlerde, Ağca'yı öldürmeye yönelik çeşitli girişimlerin söz konusu olduğunu açıkladılar" diye yazdı. İtalyan gazeteleri. Ağca'nın yeniden tutuklanırken basın mensuplanna Türkçe, İtalyanca ve İngilizce seslenerek, "Ben Tanrı değilim, Tanrı'nın oğlu değilim. Ben kıyameti duyuracak olan Mesih'im" dediğine de dikkati çektiler. La Repubblica, Ağca'nın bu sözlerinin dışarıdaki bazı çevrelere yönelik şifreli bir mesaj niteliği taşıyabileceğim ileri sürerek." Bazı uzmanlara göre Ağca'nın kıyameti duyurmaktan söz etmesi, kendisine yakın çevrelere yönelik, 'Artık her şeyi anlatabilirim' anlamında gizli bir mesaj niteliği de taşıyabilir" görüşünü savundu.

Dünyada yorumlar
Ülkeyi lekelemiş psikopat
* Corriere della Sera( İtalya): Ağca yeniden cezaevine döndü. Yattığı süreye ilişkin hesaplar yanlışmış. Adalet Bakanı tarafından yapılan inceleme başvurusu haklı bulundu. Türkiye'deki kamuoyu tahliyeyi iyi karşılamamıştı. Ağca, ülkeyi lekelemiş bir psikopat olarak görülüyor.

Tekrar cezaevine girdi
* Daily Telegraph (İngiltere): Yargı kararından dönüldü. Mehmet Ali Ağca tekrar cezaevine döndü. Mahkemenin söz konusu kararı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in talebinin ardından alındı.

Türk yargısında soru işaretleri
* Financial Times (ABD): Papa 2. Jean Paul'ü vuran Mehmet Ali Ağca İstanbul'da tekrar cezaevine alındı. Bu gelişmeler Türk yargı sistemi konusunda soru işaretleri uyandırıyor.

Mesihim dedi kıyamet ilan etti
* SBS Televizyonu (Avustralya): Ağca tutuklanışı sırasında "Ben Mesih'im, Ben Mesih'im. Tanrı değilim. Kıyamet'i ilan ediyorum" dedi. Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro yorum yapmayacaklarını açıkladı.

Yine mavi kazak giydi
* New York Times (ABD): Ağca hapse geri döndü. Hapisten çıktığı gün olduğu gibi yine mavi bir kazak giyiyordu. Kameralara "Ben Tanrı değil Mesih'im ve Kıyamet gününü ilan ediyorum" diye bağırdı.

Ne kadar yatacağı belirsiz
* CBC (Kanada): Ağca'nın ne kadar daha hapiste kalacağı belli değil. 2014'e kadar serbest kalamayacağı konuşuluyor.

Serbest bırakılması tepki çekmişti
* BBC (İngiltere): Serbest bırakılışı Türkiye'de büyük tepki çekince yargı kararından dönüldü. Ağca'nın yeniden hapse döndü.

En az 1 yıl daha hapiste kalacak
* Daily Mirror (İngiltere): Papa'yı vuran Mehmet Ali Ağca'nın hapse geri dönmesi kararlaştırıldı. En az bir yıl daha hapiste kalması bekleniyor.


Vatan
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 11:54:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?