18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

'İstanbul bombacılarından biri yakalandı'

İstanbul'da 15 ve 20 kasım 2003 tarihlerinde düzenlenen El Kaide saldırılarında, bombaları imal ettiği öne sürülen Suriye uyruklu bir kişi Antalya'da yakalandı.
Doğan Haber Ajansı, bu kişinin Antalya'da İsrail gemilerine saldırı hazırlığı içinde olduğunun öne sürüldüğünü de açıkladı.
Habere göre, yürütülen soruşturma çerçevesinde sahte kimlik kullanan bu kişi, sorgulanmak üzere İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'ne getirildi.
Bombalı saldırılara ilişkin son olarak, aranan teröristlerden Saadettin Aktaş ile Burhan Kuş, Irak'ta yakalanmış ve her iki zanlı Ebu Garip Cezaevi'nde sorgulanmıştı.
ABD'nin 'iade işlemlerinin uzun sürebileceği gerekçesiyle' sorgulanmasına izin verdiği örgütün ele başı olduğu öne sürülen Habip Aktaş'ın kardeşi Saadettin Aktaş ile Burhan Kuş'un ifadelerini Türkiye'den giden özel bir ekip almıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda El Kaide'nin Türkiye yapılanmasında yer aldığı öne sürüen 72 kişi hakkında dava da açılmıştı.
Habip Aktaş, Gürcan Baç, Saadettin Taş ve Burhan Kuş'un da aralarında bulunduğu altı kişi hakkında yürütülen soruşturma ayrılmış ve bu zanlılar hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştı.
El Kaide'nin Türkiye yapılanmasında yer alan teröristler, 15 kasım 2003'te Şişhane'deki Neve Şalom ve Şişli'deki Beth Israel sinagoglarına saldırı düzenlemişti.
Bu saldırıdan beş gün sonra Levent'teki HSBC Bank Genel Müdürlüğü ve İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu da grubun saldırılarının hedefi olmuş ve her iki eylemde toplam 62 kişi hayatını kaybetmişti.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 14:43:22
Güncelleme :10 Ağustos 2005 Çarşamba 21:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?