30
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

İsyan ettiren adalet!

Gurbetçi Mustafa Tatçı, Hollanda'da bir bankaya kaptırdığı parasını kurtarabilmek için avukat tuttu.

Ancak bu kez de avukatı tarafından dolandırıldı. Mahkeme ise gurbetçiyi 200 bin YTL dolandıran avukata 10 ay hapis cezası verip paraya çevirdi.

Hollanda'da yaşayan gurbetçi Mustafa Tatçı (45), özel bir bankaya kaptırdığı 85 bin Alman markını alabilmek için 7 yıl önce avukat tuttu. Tatçı'nın tam yetki verdiği avukatı İsmail Hakkı Tekay (51), borçlu bankadan 3 yıl sonra parayı tahsil etti, ancak müvekkiline vermedi. Bankadan sonra avukatının da dolandırdığı gurbetçi, bu kez avukatına dava açtı.

Mahkeme, Tekay'ın müvekkilinin parasını aldığının kesinleştiğini belirterek faizi ve tazminatıyla birlikte ödemesine karar verdi. Müvekkilini dolandıran avukat 'güveni kötüye kullanmak' suçundan açılan davada en alt sınırdan 10 ay hapis ve 4 gün adli para cezasına çarptırıldı. Ceza, paraya çevrildi. Aldığı tam yetkiyle müvekkilini 200 bin YTL dolandırdığı mahkeme kararıyla sabit olan avukata, sadece 6 bin YTL idari para cezası verildi. Ancak avukatın üzerinde hiç mal varlığı bulunmadığı için haciz yapılamadı. Tatçı'nın parasını geri alma hayalleri de mahkeme kararı ile suya düştü.

İlginç olay şöyle gelişti: Gurbetçi Mustafa Tatçı, birikimi olan 85 bin Alman Markı'nı özel bir bankaya yatırdı. Kurum bir süre sonra 'iflas' etti. Bunun üzerine Tatçı, kaptırdığı parasını almak için 2001 yılında avukat İsmail Hakkı Tekay ile anlaştı. Tekay, icra dairesinden para çekme yetkisini de içeren bir vekaletname aldı.

Takip sonunda Tekay, Bakırköy 3. İcra Dairesi üzerinden müvekkilinin parasını aldı. Ancak müvekkiline vermedi. Bunun üzerine Tatçı, eski avukatından parasını alabilmek için yeni bir avukat tuttu.

Hakkı Tekay, başlatılan icra takibine itiraz etti. Açılan 'itirazın iptali' davasına bakan Bakırköy 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, inkar tazminatı ve faizle birlikte Tekay'ın yaklaşık 200 bin YTL'yi müvekkiline ödemesine hükmetti.

Ancak avukatın üzerinde hiçbir mal varlığı yoktu. Bunun için haciz de yapılamadı. Bu arada 'güveni kötüye kullanmak' suçundan 2004'te açılan ve 7,5 yıla kadar hapis cezası istenen dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatı, en alt sınırdan 10 ay hapis ve 4 gün adli para cezasına çarptırdı. Ceza, 6 bin YTL para cezasına çevrildi.

Kararı duyunca şoke olduğunu belirten Tatçı'nın avukatı Abdurrahim Dede, 114 bin YTL olan 7 yıllık alacağın bugün faiziyle birlikte 200 bin YTL'yi bulduğunu söyledi. Tekay'ın bu parayı alıp yediğinin ceza davası ile kesinleştiğini ifade eden Dede, "Karar böyle çıkınca ağzımız açık kaldı. Böyle avukatlık olur mu? Müvekkilinin parasını yiyor. Meslekten menden tutun da en azından birkaç sene yatması lazım. Müvekkilinin 100 bin YTL parasını yemenin cezası sadece 6 bin YTL idari para cezası." diye konuştu. Bu karardan sonra vatandaşları avukatlar konusunda uyaran Dede, büyük meblağlı davalarda avukata vekaletname ile "ahz-u kabz (para çekme), sulh yapma ve ibra" yetkilerinin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Büşra Erdal - Zaman
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 13:43:57
Güncelleme :23 Haziran 2008 Pazartesi 13:46:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?