30
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

İzmir bombacılarının fotoğrafları

İzmir'de, polis ve askeri aracın geçişi sırasında uzaktan kumandayla bombayı patlatarak 18 kişinin yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla yakalanan 9 kişiden 8'i, işlemlerinin ardından adliyeye sevkedildi. Zanlılardan E.D., emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Tüm detayıyla deşifre edilen saldırının lideri ``Amed'' kod adlı B.S. ile yardımcısı Z.B.'nin, olay anında, patlama yerine 80 metre uzaklıktaki kayalık alanda kahvaltı yaptıkları ve polis aracının geçişi sırasında telsizle saldırıyı gerçekleştirdikleri öğrenildi. Z.B. ve B.S.'nin, saldırının ardından, birbirlerine bakıp gülerek, ``Düğün tamam'' dedikleri ortaya çıktı.

Geçen perşembe günü, Yağhaneler Semti'ndeki Yeşillik Caddesi Elka Durağı yakınlarında park halindeki bir otomobile yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla biri albay 3 asker, 8 polis memuru ve 7 sivilin yaralandığı saldırıyla ilgili gözaltına alınan 9 kişinin, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgusu tamamlandı. Zanlılardan eylemi ger_ekleştirdikleri belirlenen ``Amed'' kod adlı B.S., yardımcıları Z.D. G.D. ve kendilerine yardımcı oldukları saptanan T.S., oğulları A.S., R.S., C.S. ve yakınları A.Í., işlemlerinin ardından geniş güvenlik önlemleri arasında İzmir Adliyesi'ne sevkedildi. Zanlılardan E.D. ise ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

AİLE BOYU BOMBACILAR

Saldırganların, adliyeye sevkedilmelerinin ardından detaylar da tüm ayrıntılarıyla ortaya çıktı. Bombacı B.S.'nin, Z.B. ve G.D. ile kuzen olduğu öğrenildi. B.S.'nin babası DTP'li T.S. ile kardeşleri A.S., R.S, C.S. ve A.Í.'nün de organizasyonun içinde oldukları saptandı. T.S.'nin, terör örgütü üyesi bir oğlunun da Yunanistan sorumlusu olarak bu ülkede yaşadığı kaydedildi. Saldırıda lider konumundaki B.S.'nin, 2003 yılında, ``terör örgütü adına faaliyette bulunmak'' suçundan İzmir'de gözaltına alınıp tutuklandığı, yargılamanın sonunda, 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılması ve bu kararın kesinleşmesinin ardından 2004 yılında Kuzey Irak'a gittiği belirlendi. Bir süre Kuzey Irak'taki terör örgütü kamplarında askeri ve siyasi eğitim alan B.S.'nin, daha sonra Özel Kuvvetlere seçilip eğitildikten sonra 2007 yılında on arkadaşıyla birlikte Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne geldiği saptandı. B.S.'nin burada, terör örgütünün bünyesindeki Özel Kuvvetlerin Lice Sorumlusu Suriye asıllı E.A.'yla buluştuğu, ondan, ``İzmir'e gidip Buca yolunda eylem yapacaksın'' talimatını aldığı öğrenildi. B.S.'nin, talimatın ardından otobüsle İzmir'e gelip babası T.S.'nin evine yerleştiği, telefonla ulaştığı, adi suçlardan sabıkası bulunan kuzenleri Z.B. ve G.D.'yi, yanına çağırdığı öğrenildi. Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde oturan Z.B. ve G.D.'nin de, elden kiraladıkları otomobille İzmir'e geldikleri bildirildi.

BOMBA KURYEDEN

B.S.'nin, saldırıda kullanılan plastik patlayıcıyı kimliği araştırılan bir kuryeden İzmir'de teslim alıp, babası T.S.'nin evine sakladığı, daha sonra Z.B.'yle birlikte komşularından aldıkları ödünç bir otomobille İstanbul'a yola çıktıkları ancak Bursa'da bozulunca otobüsle gittikleri anlaşıldı. B.S. ve Z.B.'nin, burada irtibat kurdukları hırsızlık şebekesinin üyelerinden, saldırıda kullandıkları çalıntı otomobili 4 bin YTL'ye satın aldıkları, parayı da Diyarbakır'daki iki kişinin şebeke üyelerine havale yaptığı saptandı. İki zanlının, daha sonra İstanbul'da otomobille tur attıktan sonra Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden para ödemeden geçiş yaptıktan sonra, yol üzerindeki iki benzin istasyonundan yakıt alıp saldırılan 3 gün önce İzmir'e geldikleri anlaşıldı. B.S. ve Z.B.'nin, çalıntı otomobili, Konak İlçesi'ndeki işlek bir otoparka bıraktıktan sonra her gün saat 06.30 ile 08.00 saatleri arasında Buca İlçesi ile Bayramyeri arasında keşif yaptıkları kaydedildi.

BOMBA OTOMOBİLİN BAGAJINA

Aracın parkedileceği yerin belirlenmesinin ardından ailesiyle vedalaşan B.S.'nin, bombayı otomobilin bagajına koyduğu, tek başına saat 03.15 sıralarında yol kenarına bıraktığı öğrenildi. B.S.'nin daha sonra evine gidip uyuduktan sonra yanına Z.B.'yi de alarak olay yerine geldiği ve 80 metre ilerideki kayalık alanda beklemeye başladıkları saptandı.

KAHVALTI YAPMIŞLAR

B.S. ve Z.B.'nin, bu sırada dikkat çekmemek için, kendilerine temizlik işçisi görünümü verip meyve suyu ve poğaça ile kahvaltı yaptıkları, asıl hedefleri polis midibüsünün görünmesiyle kısa mesafeli telsizi kullanarak saldırıyı gerçekleştirdikleri belirlendi. Düzeneği harekete geçiren B.S.'nin, ağaçların önünü kapatması nedeniyle polis midibüsünün, bombalı aracın yanına gelmesini göremeden patlamayı gerçekleştirdiği öğrenildi. İki zanlının, saldırının ardından, birbirlerine gülüp, ``Düğün tamam'' dedikten sonra olay yerinden ayrıldıkları Kadifekale Semti'nde saklanan G.D. ile buluştuktan sonra Diyarbakır'a kaçtıkları tespit edildi.

YAKALANMALARINA ŞAŞIRMIŞLAR

Diyarbakır'da yakalanan Z.B.'nin, polislere, ``Bu kadar çabuk yakalanacağımızı düşünmüyorduk'' dediği, B.S.'nin de tatbikat sırasında, ``Biz makinalaştık, duygusuzlaştık. Olay anında, görevimi yapmış olmanın huzurunu yaşadım. Ama siz beni buraya getirip anlattıktan sonra ne kadar duygularımızın alındığını, hayvanlaştırıldığımızı farkettim'' dediği önesürüldü. Zanlılardan T.S.'nin de, sorgulamasından önce uzun süre ağladığı vurgulandı.

DÜĞÜN VAR DİYE SÜREYİ UZATMIŞLAR


Zanlıların, saldırının ardından Diyarbakır'da otomobili kiraladıkları kişilere ``Düğünümüz var'' diyerek süresini uzattıkları öğrenildi. Zanlıların, eylemlerinden ``Düğün'' diye bahsetmelerinin ve baskınlarda ele geçirilen yeni patlayıcıların, İzmir'de yeni bir eylem yapacağı ihtimalini ortaya çıkardığı, konunun araştırıldığı dile getirildi.

820 GRAM RDX PATLAYICI DAHA

Operasyon kapsamında, ele geçen malzemelerin içeriği de kesinleşti. Kadifekale Semti'nde oturan zanlılardan T.S.'nin evine yapılan baskında, iki elektrikli kapsüllü fünye, 3 kilo 200 gram yanmayı arttırıcı kristalize kimyasal madde, 2 kilo 300 gram amonyum nitrat, 820 gram RDX plastik patlayıcı, 80 gram kimyasal toz madde, yeni cep telefonları ele geçirildiği açıklandı.

ADLİYEYE SEVKEDİLDİLER


Gözaltında işlemleri tamamlanan 8 zanlı, bugün, sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri arasında, ``PKK terör örgütü adına faaliyette bulunmak, bombalı eylemlerde bulunmak, 24 kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek, kamu malına zarar, yardım yataklıkta bulunmak, patlayıcı madde bulundurmak, sahte belge düzenlemek'' suçlarından İzmir Adliyesi'ne sevkedildi. İstanbul'daki 4, Diyarbakır'daki 2 kişinin de yakalandıkları kentte adliyeye sevkedilecekleri bildirildi.

Emniyet yetkilileri, saldırıda 18 kişinin yaralandığının açıklandığını, ancak kendilerine başvuran 24 kişinin şikayetleriyle yönelik işlem yapıldığını bildirdi.

İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın zanlıların, kentte yeni bir eylem yapacağı, İstanbul Güngören'deki patlamayla bağlantısı bulunup bulunmamasıyla ilgili olarak araştırmaların devam ettiğini, somut bir delil ve bilginin olmadığını vurguladı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 15:58:32
Güncelleme :27 Ağustos 2008 Çarşamba 16:14:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?