18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Kadın cinayetleri yüzde 1400 arttı

Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ümit Yüksel, “Sığınma evlerinin sayısı artırılmalı” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1999 yılında 25 Kasım'ı 'Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslar arası Mücadele Günü' ilan ettiğini hatırlatan Yüksel, “Son yedi yılda istatistiklere giren kadın cinayeti oranı yüzde 1400 artmıştır. Resmi rakamlara göre son 7 yılda 226 kadın öldürülmüş, 478 kadın tecavüze, 722 kadın tacize uğramış, 6 bin 423 kadın ise aile içi şiddet nedeniyle hastaneye başvurmuştur. Verilere göre kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında son 5 yılda yüzde 30 artış meydana gelmiştir” diye konuştu.

Yasal mevzuattaki gelişmelere karşın, şiddetin engellenmesine yönelik uygulamada uzun ve kısa vadeli çalışmaların yapılmadığını ifade eden Yüksel, konuşmasında şunları söyledi:

“Şiddet mağduru kadınların korunması ve rehabilite edilmesi için hayati olan sığınma evlerinin sayısının nüfusla karşılaştırıldığında çok yetersiz olduğu görülmektedir.

Kadın hakları savunucuları olarak bizler, kadının cinsel, fiziksel, psikolojik bütünlüğünün dokunulmaz olduğunu, kadının haklarının temel insan hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.”

Kadına yönelik şiddet ayrımcılığının sona ermesi için yapılması gerekenler olduğunun altını çizen Yüksel, “Şiddete uğrayan kadınlar için başvuru ve sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, ücretsiz danışmanlık ve tıbbi destek ve yasal yardım yapılmasını, evde, sokakta, iş yerinde kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve yaşanan sorunlar hakkında caydırıcı yasal tedbirler alınmasını istiyoruz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2010 Perşembe 13:10:57
Güncelleme :25 Kasım 2010 Perşembe 14:06:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?