19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Kan davasına rekor ceza

Şanlıurfa'da arazi anlaşmazlığı yüzünden başlayan kan davasında 2 kişiyi öldüren, 1 kişiyi de yaralayan 3 sanığa, ‘cinayet’ suçundan 2'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu, ‘yaralama’ suçundan 20'şer yıl, ‘Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet’ suçundan da 6'şar yıl hapis cezası verildi

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne bağlı Yaylatepe Köyü Ataklar Mezrası'nda, 31 Ağustos 2005 günü Bozan Türkman ile Necmettin Türkman'ı öldürdükleri, Kemal Türkman'ı yaraladıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan, Abdülkadir Türkman ile amcaları Salih ve Mehmet Türkman, Şanlıurfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar için hakim karşısına çıktı. Sanıkların hazır bulunduğu duruşmada mahkeme heyeti kararını açıkladı. 3 sanık, ‘tasarlayarak kan gütmek saikiyle adam öldürmek’ suçundan 2'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu, ‘yaralama’ suçundan 20'şer yıl, ‘Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek’ suçundan ise 6'şar yıl ağır hapis cezasına, 450 YTL de para cezasına çarptırıldı. Sanıklara verilen cezada mahkeme heyeti taktiri indirim ve iyi hal uygulamadı.

Davanın müdahil avukatı Bülent Kurt, “Karar yeni TCK'ya göre verildi. Bir hukukçu olarak hangi suçlu olursa olsun bu derece ceza alması bizleri hoşnut etmemektedir. Olay sonrasında müvekkillerimiz açısından da çok ciddi mağduriyetler oluşmuştur. Toplumsal açıdan ve bu tür olayların önlenmesi noktasında emsal oluşturması bakımından oldukça önemli bir karardır” dedi.

KAN DAVASI NASIL BAŞLADI?

Suruç'a bağlı Yaylatepe Köyü Ataklar Mezrası'nda yaşayan Türkman ailesi mensupları arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan tartışmada, Habib Türkman, 25 Mayıs 1999 günü öldürülmüştü. Cinayetin ardından gözaltına alınan ve Habib Türkman'ı öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Bozan Türkman Şanlıurfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 15 Kasım 2000 tarihinde beraat edince soyadları aynı olan 2 aile arasında kan davası başladı.

Kan davası güden Abdülkadir Türkman, amcaları Salih ve Mehmet Türkman, 31 Ağustos 2005'te tarladan dönen Bozan Türkman ile Necmettin Türkman'ı öldürüp Kemal Türkman'ı yaralamıştı. Olaydan sonra 3 zanlı yakalanmıştı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2006 Pazar 15:19:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?