26
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Kararda 'mahalle baskısı' gerekçesi

Mahalle baskısı karara girdi

16 yaşında, yasak ilişkideki yengesini yaraladı ve 5 yıl aldı. 16 yaşındaki diğer genç de ilişkideki ağabeyini öldürdü ve 10 yıl aldı. Teşvikçiler ise ‘yardım’ suçundan 7.5 yıl aldı. Kararda, ‘Yörede, yasak ilişkiye tepki vermeyenler dışlanır’ dendi

Diyarbakır’da, yasak ilişki yaşadıkları gerekçesiyle biri yengesini yaralayan, diğeri ağabeyini öldüren iki çocuğa verilen cezalar Yargıtay’da onandı. Yengesini “öldü” diye bırakan A.T.’yi azmettirdikleri iddiasıyla bir başka mahkemede yargılanan ağabeyi ve dayısı ise sadece “fiile yardım” suçundan ceza aldı.
Gerekçeli kararda, yörede, bireylerin yasak ilişkiye tepki vermemeleri durumunda, “toplumsal olarak dışlanacak olmaları” nedeniyle sert tepkiler göstermek zorunda kaldıkları, bunun da kadına şiddete dönüştüğü belirtildi.
Aile meclisi, merkeze bağlı Kozan köyünde 2005 yılında imam nikâhıyla birlikte yaşadığı eşi H.T.’nin askerde olduğu sırada F.D. ile yasak ilişki yaşayan N.K.’nın öldürülmesini kararlaştırdı.

‘Yengesine 10 el ateş etti'
Annesi M.T., ağabeyi M.T. ve dayısı R.T., ailenin en küçüğü olan A.T.’ye (16) ruhsatsız tabanca verdi.
A.T., aile bireylerinin gözü önünde yengesine beş el ateş etti. N.K.’yi kontrol eden dayısı R.T., yeğenine “Daha ölmemiş, kafasına sık” dedi. A.T., bunun üzerine 5 el daha ateş etti. Öldü diye bırakılan N.K., hastanede kurtarıldı.
N.K., F.D.’nin kendisine tecavüz ettiğini, korktuğu için de bağıramadığını söylemişti. N.K. ile yasak ilişki yaşadığı iddia edilen F.D.’nin kardeşi R.D. de (16) olayın kan davasına dönüşmemesi için babasına ait ruhsatlı tabancayla ağabeyini öldürdü.
Yaşları küçük olan A.T. ve R.D. hakkında, Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. R.D. 10 yıl, A.T. ise 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay bu kararı onadı.
A.T.’nin annesi M.T., ağabeyi M.T. ve dayısı R.T. ise “töre saikiyle kasten adam öldürmeye azmettirme” suçundan yargılandı. Ağabey M.T. ile R.T., suçun teşebbüs aşamasında kalması, olaya “A.T.’nin fiiline yardım eden” olarak katılmış olmaları gerekçesiyle 7.5 yıl hapis cezası aldı. Anne beraat etti.

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 19:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?