29
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Kimlik sordu, bu hale geldi!

Bir benzin istasyonunda resmi polislere araç yıkama sırasını vermek istemediği için kendisine tepki gösteren sivil polislere kimlik soran vatandaş dayak yediğini iddia etti.

Vatandaşın 4 polis tarafından dövüldüğü ve tüm yaşananların benzinlik güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi. Dayak yiyen vatandaş nezarethaneye konulurken benzinliğe gelen polislerin güvenlik kamerası kaydını sildirdikleri ileri sürüldü.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Avcılar'da bir kadının kendilerine polis süsü veren kişilerce kaçırılarak tecavüz edilmesinin ardından basına açıklama yaparak vatandaşlardan polise kimlik sormalarını istemişti.

Emniyet Müdürü'nün bu tavsiyesine uyan Şenol Gündüz isimli vatandaş da kendisini sivil polis olarak tanıtan kişilere kimlik sordu. Gündüz kimlik sorduğu polislerden dayak yediğini, hakarete uğradığını, olayın ardından 24 saat nezarethanede gözaltında kaldıktan sonra götürüldüğü adliyede serbest bırakıldığını anlattı. Şenol Gündüz, kendisini dövdüğünü iddia ettiği polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Pazar günü Kartal'da saat 13:20 sıralarında meydana gelen olay iddialara göre şöyle gelişti: İstanbul 1 Nolu Askeri Dikimevi'nde işçi olarak çalışan Şenol Gündüz, alışveriş sonrası evine dönerken yakıt almak için aracıyla Cevizli'deki bir benzin istasyonuna girdi. Aracına yakıt dolduran gündüz istasyon görevlisinin aracını ücretsiz yıkatabileceğini söylemesi üzerine yıkama servisi önüne aracını park ederek sıra sını beklemeye başladı. Bu sırada resmi bir polis aracı gelerek Gündüz'ün aracının önüne geçti. Bunun üzerine Gündüz, aracından inerek resmi üniformalı polis memurlarına kendisinin de sıra beklediğini ve işinin acele olduğunu söyledi.

Şenol Gündüz bundan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: "Tekrar aracımın yanına geri dönünce aracımın yanında önceden yıkanmış bir sivil aracı kurulayan sivil iki kişi vardı. Bu şahıslardan birisi bana 'Görmüyor musun devletin aracı o, polis aracı. Niye saygı duymuyorsun lan? Yıkasın arabasını gitsin' dedi. Ben de bu kişiye 'Kardeşim sen niye bana tepki gösteriyorsun?Sen kimsin?' diye sordum. O da bana 'Ben sivil polisim lan.Sana hesap mı vereceğim?' dedi. Ben de kendisine 'Senin polis olduğunu nereden bileyim? Göster kimliğini' deyince bana 'Sen kimsin de bana kimlik soruyorsun lan?' dedi. Bunun üzerine kendisine geçenlerde Avcılar'da bir kadının kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılarak tecavüz edilmesi olayının ardından İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın vatandaşlardan polise kimlik sormalarını istemesini hatırlattım. Ben daha sözümü bitirmeye fırsat bulamadım ki birden bana tekme tokat saldırmaya başladılar ve beni darp ederek bu hale gelmeme sebep oldular."

Kendisini darp eden şahıslardan şikayetçi olduğunu belirten Gündüz, "Cerrah diyor ki, 'Benim polisime herkes kimlik sorabilir.' Buyurun gelsin de sorsunlar bakayım. 'Kimlik öyle mi sorulur böyle mi sorulur?' diyerek beni bu hale getirdiler. Tüm Türkiye görsün halimi. Beni bu hale getiren polislerden şikayetçiyim."

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ SİLİNDİ

Şenol Gündüz'ün haber vermesi üzerine olay yerine gelen eniştesi Arif Dağ da başka iddialarda bulundu. Kayınbiraderi Gündüz'ün kendisini telefonla arayarak polisler tarafından benzin istasyonunda darp edildiğini söylemesi üzerine olay yerine gittiğini söyleyen Dağ, şunları söyledi: "Oradaki istasyon sorumlusu bana kayınbiraderimin polisler tarafından feci şekilde darp edildiğini söyleyerek vicdanen rahatsız olduklarını ve güvenlik kameralarının olayı kaydettiğini talep ettiğimiz takdirde bize bu görüntüleri verebileceğini söyledi.

Daha sonra benzin istasyonunun müdürü olduğunu öğrendiğim bir bey bana gelin görün görüntüleri kendiniz izleyin diyerek kameraların kaydettiği görüntüleri izletti. Görüntülerde açık bir şekilde kayınbiraderimin iki resmi polis tarafından tutulurken sivil polis olduğunu öğrendiğimiz diğer iki kişi tarafından darp edildiğini gördüm. Görüntüleri izledikten sonra biz hemen kayınbiraderimin götürüldüğü merkez karakoluna gittik. Daha sonra ise görüntüleri almak için tekrar benzin istasyonuna geldiğimizde Kartal Merkez Karakolu'nun başkomiserinin başka polislerle birlikte istasyonda olduğunu gördüm.

Polisler bizi içeriye almayınca dışarıda bekledik. Komiser ve beraberindeki diğer polisler istasyondan ayrıldıktan sonra ise ben içeriye girdim. İstasyon müdürüne bana vereceğini söylediği görüntüleri sordum. İstasyon müdürü bana polislerin gelerek olayın meydana geldiği saatteki görüntülerin bir kopyasını aldıklarını bilgisayarda olan olay görüntülerini ise sildiklerini söyleyerek bilgisayarı kontrol edebileceğimizi söylediler. Biz de kayıtları inceledik.

Olayın öncesine ve sonrasına ait bütün görüntüler dururken, saat 13:00-15:00 arasındaki görüntülerin sistemde olmadığını gördük. Şimdi ben sormak istiyorum eğer bu polisler görevlerini doğru yapıyorlarsa o zaman neden bilgisayarda olayın öncesine ve sonrasına ait bütün kayıtlar mevcut iken olayın meydana geldiği zaman aralığındaki görüntüler yok. Buradan İçişleri Bakanı'na ve İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a sesleniyorum. Polis teşkilatına daha düzenli ve halka karşı şeffaflık içerisinde hizmet edebilecek polisleri atamalarını istiyorum."

Öte yandan Şenol Gündüz'ün üyesi olduğu Türk Harb-İş Sendikası'nın Anadolu Yakası Şubesi Genel Sekreteri Ali Haydar Topal da Adliye'ye gelerek Gündüz'e her türlü desteği vereceklerini kaydetti. Topal, olayda Gündüz'ün mağdur kişi olmasına rağmen 24 saat gözaltında tutulduktan sonra ailesinin önünde kelepçeli olarak adliyeye getirildiğini ve bunu anlamakta güçlük çektiğini ifade etti. Topal, "Arkadaşımız polise bir kimlik sordu diye mağdur ediliyor. Polisler yasaya göre kimliğini göstermek zorunda oldukları halde, göstermedikleri gibi arkadaşımızı bu hale getiriyorlar. Sendika olarak üyemizin hakkını sonuna kadar arayacağız. Ayrıca olayın meydana geldiği istasyona gittik. İstasyondaki kamera kayıtlarına ulaşmak istedik ancak istasyona gittiğimizde polislerin gelerek 13:00-15:00 arasındaki kayıtları sildiğini söylediler. Yetkililerin bu konuda gerekenleri yapmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 14:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?