22
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Kırmızı halıya tenzil-i rütbe

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'yı adliye girişine kırmızı halı sererek karşılayan Samsun Başsavcısı'nı "tenzil-i rütbe" ile cezalandırdı.

HSYK, dünkü oturumunda, Kasırga'nın ziyaretindeki manzarayı tartıştı. Bazı kurul üyeleri, HSYK üyesi ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı sıfatını taşıyan Kasırga'nın bir yargı mensubu tarafından bu şekilde karşılanmasının yargının kamuoyundaki itibarını zedeleyecek nitelikte olduğunu söyledi.

Kurul, bunun üzerine, hakkında yürütülen bir soruşturma olmamasına rağmen, yasal yetkisini kullanarak Öztürk'ün farklı bir yere atanmasını gündemine aldı. Öztürk, yargı kulislerinde "tenzili rütbe" olarak nitelendirilen bir kararla, başsavcılık görevinden Ankara Savcılığı'na atandı. Karar, 7 üyeli kurul tarafından oybirliğiyle alındı. HSYK Başkan Vekili Mahmut Acar, "İçimize sindirebileceğimiz bir manzara değildi" dedi.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, önceki gün, başsavcı tarafından müsteşarın kırmızı halıyla karşılanmasını "gereksiz" olarak nitelendirmişti.

HSYK'nin söz konusu kararı "geçici görevlendirme" yetkisi kapsamında aldığı öğrenildi. Geçici görevlendirme 4 aylığına yapılıyor. Bu süre sonunda Öztürk başka bir yere atanabileceği gibi, yeniden Samsun Başsavcılığı'na da geri gönderilebilecek. Ancak kaynaklar, HSYK'nın genellikle geçici görevlendirdiği kişileri kararname döneminde eski yerine göndermeden asaleten atadığını söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 13:56:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?