28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Kızıltepe davasında ret

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu oldukları iddia edilen 4 polisin tutuklu yargılanmaları talebi reddedildi.

Eskişehir Adliyesindeki duruşma nedeniyle polis ekipleri, geniş güvenlik önlemleri aldı. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz ve Seydi Ahmet Döngel ile ölen Ahmet Kaymaz'ın kardeşi Reşat Kaymaz hazır bulundu. Sanık polis memuru Salih Ayaz ise sağlık sorunu nedeniyle duruşmaya katılmadı.

Hakim Osman Açar'ın başkanlık yaptığı duruşmaya, 11 müdahil, 5 sanık avukatı katıldı. Müdahil avukatlar adına söz alan Hüseyin Cangir, olayın sanıkların iddia ettiği gibi anlık gelişmediğini, operasyon yapılan evin en az 24 saat polislerce gözlendiğini öne sürdü. Olayın karşılıklı çatışma şeklinde geçtiği iddialarının da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Müdahil avukatlardan Erdal Kuzu da polis kamerasından CD'ye aktarılan görüntülerin davayı daha somut hale getirdiğini belirterek, evde olağanüstü bir durum olmadğını, Kaymazlar'ın son derece sivil insanlar olduğunu söyledi.

Müdahil avukat Kemal Aytaç ise davanın Mardin'de değil de Eskişehir'de görülmesinin hatalı olduğunu belirtti. Aytaç, Türkiye'de yargıç bağımsızlığının bulunmadığını kaydetti.

Adalet Bakanlığının ve emniyetin davaya katılan avukatların isim listesini ve davanın seyri hakkında bilgi istediğini ifade eden Aytaç, "Bu durum, yargının üzerine gölge düşürmektedir. Adalet Bakanlığı böyle bir listeyi niçin ister? Nesine lazım? Emniyet Müdürlüğü neden ikide bir karar örneği istiyor mahkemeden? Siz kimsiniz? Burada savcılık var. Çark tersine dönüyor. Bu tür yazışmalara ve taleplere cevap verilmesini esefle karşılıyoruz"

Sanık avukatlarından Veysel Güler ise CD görüntülerinin Uğur Kaymaz'ın çocuk olmadığını, silah tutacak fiziki koşullara sahip olduğunu gösterdiğini, çatışma sırasında Uğur Kaymaz'ın elindeki kalaşnikof marka silahın Yenişehir Karakolu baskınında kullanıldığının tespit edildiğini bildirdi.

Sanık avukatlarından Füsun Tunçok da mahkemenin verdiği ara karar gereği izlenilen olay yerini ve evi gösteren 2 No'lu CD'de görülen PKK'ya ait bez parçasının görüntülere yansıdığını ifade etti.

Sanık polis memurları, avukatlarının beyanlarına katıldıklarını, diyecek birşeylerinin olmadığını söylediler.

Mahkeme heyeti, sanık polislerin tutuklanmaları ile tanık Cemal Düzenli'nin ifadesinin dosya kapsamından çıkarılması taleplerinin reddine karar verip, duruşmayı 27 Eylüle erteledi.

Mahkeme Başkanı Osman Açar, müdahil avukatlardan Kemal Aytaç'ın, Adalet Bakanlığının istediği isim listesi hakkında bir şey yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusuna karşılık, "Konuyu tam bilmiyorum. Araştıracağım. Bu davayla ilgili hiç kimseden en ufak bir etki, tepki görmüyorum. Bunun teminatını size veriyorum" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 13:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?