28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Kızlar yurttan kaçıp polise sığındılar

Bursa’da, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Eşrefiler Kız Yetiştirme Yurdu’nda kalan Ş.T. (15) ile D.U. (16) dayak yedikleri iddiasıyla yurttan kaçtı. İki gece otobüs terminalinde kalan kızlar, daha sonra polise sığındı.

Ş.T. ve D.U. Çocuk Şubesi'nde koruma altına alınırken, Valilik yurt yönetimi hakkında soruşturma başlattı.

Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlı çocuk yuvası ve yurtlarındaki dayak ve şiddet iddialarına, bir yenisi de Bursa’dan eklendi. Annesi ‘adam öldürmek’ suçundan cezaevinde bulunan, üvey babası tarafından da terk edildiği için 2 yıldır koruma altına alınan Ş.T. ile babasının ölümü ve annesinin başkasıyla evlenmesi üzerine sokağa terkedilen ve 8 yıldır yurtta kalan D.U. yurt müdürü ve etüt öğretmenlerinden dayak yedikleri ve hakaret gördükleri iddiasıyla 2 gün önce yurttan kaçtı.

İki gece otobüs terminalinde sabahlayan kızlar, polise sığındı. Yurtta arkadaşları arasında yüksek sesle konuşmanın bedelinin dahi dayak olduğunu öne süren D.U. ve Ş.T. “Hocalarımız, evlerindeki stresin acısını çocuklarından değil, bizden çıkartıyor.

Bize doğruyu öğretmek yerine, küfürü öğretiyorlar. Sebepsiz yere dövüyorlar. Dayak ve baskı yüzünden geçen yıl yurttan kaçmıştık. Tekrar geri dönmek zorunda kaldık. Yurda dönünce de yine dayak yedik. Baskılar ve şiddet devam ettiği için yine kaçtık. Kötü yola düşmekten korktuğumuz için polise sığındık” dedi. D.U. ve Ş.T. yurt görevlilerine, kendilerini Vali'yi şikayet edeceklerini söylediklerinde ise, “Gidin, kime şikayet ederseniz edin. Vali bizim arkamızda olur. Sizin gibi pisliklerin yanında olmaz” yanıtını verdiklerini ileri sürdü.

Ş.T. ve D.U. Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'nde korumaya alınırken, 12-16 yaşında 51 çocuğun barındığı Eşrefiler Kız Yetiştirme Yurdu'nda soruşturma başlatıldı. Konunun takipçisi olacağını söyleyen Bursa Valisi Nihat Canpolat, “Onlar özel çocuklar. Zarar görmelerine asla izin vermem. Soruşturma başlattım. Soruşturma kapsamında gereken işlemler yapılacak” dedi.

Yurt Müdürü Metin Şahin ise, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. D.U.'nun saldırgan bir kişiliğe sahip olduğunu, arkadaşlarını dövdüğünü, hatta kendisine bile saldırdığını ileri süren Şahin, “Ben onu dövmedim.

Saldırdığında kendimi korumak için müdahale etmişimdir. Ş.T. ise sakin bir çocuk. Anne ve babası cezaevinde. O da bize haksızlık yaptı” diye konuştu.

SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN AÇIKLAMASI

Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şaban Kander de yaptığı yazılı açıklamada, kız çocuklarının 13 Şubat'ta kaldıkları yurdu izinsiz olarak terk etmeleri üzerine, durumun aynı gün Emniyet Müdürlüğü'ne bildirildiğini kaydetti.

Ş.T. ve D.U'nun 15 Şubat'ta polis tarafından yurda getirildiklerine işaret eden Kander, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Çocuk Şube Müdürlüğü ile yapılan görüşmede, çocukların terminalde görevli jandarmaca bulunduğu ve öncelikle yurtta kaldıklarını gizledikleri, ancak daha sonra durumlarını açıkladıkları anlaşılmıştır. Bu arada müdürlüğümüze ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne durum iletilmeden savcılığa müracaat edildiği, savcılıkça bir suç unsuru bulunmaması ve çocukların yurtlarına teslim edilmesi istenmesine rağmen, bir basın kuruluşuna haber verilip, çocuklarla, 'yurtta baskı gördüklerine ilişkin olarak' görüntülü haber yapıldığı öğrenilmiştir.

Konu, müdürlüğüme haber verildiği andan itibaren Valilik makamı bilgilendirilmiş, meslek elemanları ve şube elemanlarınca yapılan görüşmede, çocuklar, kaçtıktan sonra iki gün boyunca terminalde kaldıkları, durumdan jandarmanın haberdar olduğunu, ancak yurt çocuğu olduklarını gizlediklerini, durumu dün jandarmaya söylediklerinin, bunun üzerine de jandarmanın doğrudan basına haber verip çekim yaptıktan sonra Emniyet Müdürlüğü ve Valiliğe haber verildiğini ifade etmişlerdir.”

Şaban Kander, darp izi ve yaralanma bulunmadığı belirlenen çocukların, yurttaki yaşamdan sıkıldıklarını, bağımsız kalmak amacıyla bu davranışı gerçekleştirdiklerini, emniyette alınan ifadelerinde kimseden şikayetçi olmadıklarını ve yurda dönmek istediklerini söylediklerini belirterek, “Her iki çocuğumuz da halen kuruluşumuzda kalmakta olup, kendileriyle mesleki çalışma başlatılmıştır” dedi.

Bu arada, Kander'in konuyla ilgili Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'yu ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nü de yazılı olarak bilgilendirdiği öğrenildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 11:30:52
Güncelleme :17 Şubat 2006 Cuma 13:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HÜLYA S IP: 81.215.22.xxx Tarih : 17.02.2006 10:40:56
NEDEN BÖYLE VİDANSIZLIK YAPILIYOR BU AHLAKSIZ MUAMELE GÖREN ÇOCUKLARIN GELEÇEĞİ NE OLAÇAK. BU TÜR MEKANLARDA ÇALIŞAN GÖREVLİLERİN ÇOĞU ALAÇAKLARI MAAŞDAN BAŞKA HİÇ BİRŞEY DÜŞÜNMÜYORLAR.BUÇOCUKLARIN RUHSAL DURUMUNU DÜŞÜNEN YOK.NEDEN HUZURLU MUTLU DEVLET BARINMA OLANAĞI SAĞLAMIYOR. BU TÜR KURUMLARDA ÇALIŞANLARI ELLERİNİ HEP VİCDANLARIDA TUTSUNLAR.BU ÇOCUKLARIN GÜNAHLARININ ALTINDA EZİLİRLER. DEVLETİMİZ BU TÜR YERLERDE ÇALIŞMALARI FORMALIDEDEN ÖDEYE GEÇMİYOR.AKTİF, DENETLENEN POLİTİKA İZLEMİYOR.ÇOK AMA ÇOK RİCA EDİYORUM BU TÜR MEKANLARIN İDARESİNİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU FARKINA VARSINLAR DEĞERLİ DEVLET BÜYÜKLERİMİZ BU ÇOCUKLARIN GÜNAHI YOK AİLE ŞEFKATİNİ, MERHAMETİNİ,SEVGİSİNİ, GEREKLİ İLGİYİ BU ÇOCUKLARA GÖSTERELİM ARTIK. HİÇ KİMSE UNUTMASIN Kİ BU MEKANLARDA YETİŞENLERİN RUHUN DAN HİÇ BİR ZAMAN İZLERİ SİLİNMEYEÇEK ACILAR YAŞANIYOR.YARIN SİZİN ÇOCUĞUNUZ BUNLARIN OLMAYACAĞINA DAİR HİÇ BİR KARANDINİZ YOK. HER AKŞAM SIÇAK EVİNİZE GİTTİĞİNİZDE AİLENİZİN VERDİĞİ MUTLULUĞU YAŞARSINIZ.BUNU YAŞAYAMAYAN BU ÇOCUKLI BIRKEZ OLSUN HATIRLAYIN.ONLARIN RUHLARINDA KOPAN FIRTINAYI BİRKEZ OLSUN KULAK VERİN SAYGILARIMLA