19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Konuştu, görevinden alındı

Meclis Şemdinli Komisyonu'nda ifade veren ve bombalı saldırıları 'yerel bir disiplinsizlik' olarak nitelendiren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun görevden alındı.

Şemdinli Komisyonu'nda, bombalı saldırıların önlenip önlenemeyeceğine ilişkin sorular üzerine, Sabri Uzun çarpıcı bir cevap vermiş, "hırsız evin içindeyse, kilit işe yaramaz" demişti.

Sabri Uzun'un bu sözleri gazetelerde yer aldıktan sonra, Adalet Bakanı Cemil Çiçek açıklamaya tepki göstermiş, "kimse kahramanlığa soyunmasın" demişti.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan Şemdinli iddianamesine ilişkin yapılan açıklamada da, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında, öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun kamuoyuna açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir" denilmişti.

Peşpeşe gelen bu tepkiler üzerine, Sabri Uzun Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alındı.

Uzun, kızak bir görev olan Araştırma Planlama Koordinasyon Dairesi'ne atandı. Uzun'dan boşalan İstihbarat Daire Başkanlığı görevine ise henüz atama yapılmadı.

İddianameden...

Van Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ve Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma evrakının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği belirtilmişti.

Orgeneral Büyükanıt, Şemdinli'de yakalanan Astsubay Ali Kaya için "kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

Şemdinli olaylarının gelişimi

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 kasım 2005 günü eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait kitabevi bombalanmıştı. Bir kişinin öldüğü, beş kişinin de yaralandığı olaylarla ilgili PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz bir otomobilde halk tarafından yakalanarak polise teslim edilmişti.

Uzman çavuş Tanju Çavuş da keşif heyeti astsubayların kullandığı otomobilde inceleme yaparken ateş açmış, bu olayda da Ali Yılmaz adlı kişi ölürken, beş kişi de yaralanmıştı.

Hakkari'de neler yaşandı?

9 kasım:
Şemdinli'de eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait kitapçı bombalandı, bir kişi öldü. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durduruldu ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edildi. Zanlılar emniyetten olduklarını iddia etti.

Bu üç kişinin serbest bırakıldığı iddiası üzerine Şemdinliler sokaklara döküldü ve polis noktası ateşe verildi. Otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açıldı, bir kişi de burada öldü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlendi.

Keşif sırasında arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulundu. Listede bombanın patladığı kitabevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlendi.

Bu olayların ardından ilçe halkı sokaklara dökülerek, olayın aydınlatılması için protesto gösterileri yaptı.

15 kasım:
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde başlayan olayların ardından, protesto gösterileri Yüksekova'ya taşındı ve ilçede tansiyon yükseldi. Çıkan olaylarda 3 kişi öldü, 16 kişi de yaralandı.

Hayatını kaybeden üç kişi üzerinde yapılan otopsilerde Abdulhalik Geylani, İslam Bartın ve Ergin Mengeç'in silahla vurularak öldüğü anlaşıldı.

16 kasım:
Bölgedeki gösteriler kent merkezine taşındı. Yüksekova'da çıkan çatışmaları protesto etmek isteyen yüzlerce kişinin polisle çatıştığı olaylarda 5'i polis, 20 kişi yaralandı.

Yüksekova'da da yaklaşık 500 kişi, Ubeyt Camii önünde toplandı. Eski Belediye Başkanı Ethem İke, kalabalığa sükunet çağrısı yaptı.

17 kasım:
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çıkan çatışmada ölen üç kişi toprağa verildi. 40 bin kişinin katıldığı cenaze töreni sırasında iki F-16 uçağı da Yüksekova üzerinde alçak uçuş yaptı. Tören sırasında terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

18 kasım:
Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde hayat normale dönmeye başladı. Esnaf kepenk açtı, okulların açılmasıyla da öğrenciler dersbaşı yaptı. Hükümet ve Emniyet cephelerinden halkı sağduyuya çağıran açıklamalar geldi.

21 kasım:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'ya gitti. Erdoğan, Şemdinli'de bomba atılan kitabevinde incelemelerde bulundu ve zararın karşılanacağını açıkladı.
.
Yayın Tarihi : 22 Mart 2006 Çarşamba 23:35:14
Güncelleme :23 Mart 2006 Perşembe 12:42:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?