19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Kopya cihazıyla büyük vurgun

Cezaevinden 9 ay önce kaçan "Binbir surat" lakaplı Nurettin Yiğit, geliştirdiği suni ATM ve BTM işlemcileriyle 9 ayda 960 kişinin hesabından 2 milyon YTL çaldı..

Dolandırıcılık suçundan yattığı cezaevinden 9 ay önce kaçan "Binbir surat lakaplı" Nurettin Yiğit bu kez kaçamadı. Sayısız sabıkası bulunan ve ilk kez 1997'de yakalanan Yiğit, 2002'de bir başka dolandırıcılık suçlamasıyla ele geçirildiği Antalya'da polisten kaçtı. Yiğit, 2006'da dolandırıcılık suçundan girdiği Eskişehir Cezaevi'nden de 9 ay önce firar etti. O günden beri Yiğit'in peşinde olan polis, bir çetenin bankaların ATM ve BTM cihazlarına yapay işlemci düzenek yerleştirip kredi kartlarının şifre ve bilgilerini kopyaladığı' yönünde ihbar aldı. İhbar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri polisi tespit ettiği çeteyi takibe aldı.

YAPAY ATM VE BTM'NİN MUCİDİ
Çetenin internet ve kredi kartı dolandırıcılığında uzmanlaşan Yiğit'in liderliğinde çalıştığı tespit edildi. Yiğit'in son firarının ardından icat ettiği suni ATM ve BTM cihazları ile 9 ayda 960 kişinin hesabından 2 milyon YTL'nin üzerinde vurgun gerçekleştirdiği belirlendi. Samsun merkezli olup Yalova ve İstanbul'da çalışan çeteye yönelik operasyon yapan polis, Eyüp Topçular'da bir banka ATM'sine yapay işlemci yerleştiren iki kişiyi yakaladı. Polis daha sonra 'Binbir Surat'ın oğlu ile yeğeninin de aralarında bulunduğu 3 kişiyi yakaladı. Polis, ifadeler doğrultusunda Nurettin Yiğit'in Yalova'da üs olarak kullandığı adrese baskın düzenledi. Yiğit ikinci kattan atlayarak bir kez daha polisin elinden kurtulmak istedi ama başaramadı.

Çetenin çalışma şekli

POLİS çetenin çalışma şeklini şöyle açıkladı: "Çete sabah erken saatte güvenlik kamerasız ATM ve BTM'leri tespit edip suni işlemcileri, gerçek işlemcilerin üzerine monte ediyor. Suni işlemcilerin yanı sıra kart giriş yuvalarına da suni giriş yuvası yerleştiren çete 2 saat sonra monte ettiği suni işlemci ve kart giriş yuvalarını alıyor. Kopyalanan bilgiler bilgisayara aktarılıyor. Kart bilgisi ve şifreleri daha sonra ikiz sahte kartlara aktarılıyor. İkiz kartlarla uygun ATM ve BTM'lerden hesaplar boşaltılıyor."

Operasyonda Ele Geçirilenler
3 ATM düzeneği, "Nüfus Müdürlüğü" ibareli mühür, "TC" yazılı kaşe, laptop, sahte pasaport, sahte sürücü belgesi, üzerinde yazı ve fotoğraf bulunmayan bayan nüfus cüzdanı aslı, 21 CD, 3 kart kopyalama cihazı, 72 beyaz renk manyetik şeritli boş kart, ATM/BTM'lerde kullanılan metal malzeme, 26 ATM/BTM'lerde kullanılan kırmızı renkli kart giriş parçası, 85 ATM/BTM düzeneklerinin hazırlanmasında kullanılan metal malzeme, 8 cep ve bu telefonlarda kullanılan SİM kartları, 4 pos makinesi, demir kesme makası ele geçirildi.

Sabah
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 07:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?