19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Korgenerale ihale yolsuzluğu soruşturması

Genelkurmay Başkanı Özkök, 3'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı için ihale yolsuzluğu iddiasıyla soruşturma izni verdi.

Ankara-Genelkurmay Başkanlığı muvazzaf bir general için daha soruşturma izni verdi. Afganistan uluslararası gücü ISAF'ın komutanlığını 6 ay süreyle yürüttükten sonra İstanbul'daki görevine dönen 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı'nın 2002/2004 arasında bulunduğu Elazığ'daki görevi sırasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait üç binanın yapım ihalelerini tek bir ihale olarak gösterdiği ve "görevi kötüye kullanma" suçu işlediği iddiası araştırılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün "soruşturma izni" vermesinin ardından, Genelkurmay Askeri Mahkemesi dava açılmasına gerek olup olmadığına karar verecek. Soruşturmayı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil hakkındaki davayı da açan Genelkurmay Askeri Mahkemesi Savcısı Albay Saim Öztürk yürütüyor. Orgeneral Özkök muvazzaf generallerden Tümgeneral Emin Ünal hakkında da "bir askerin dövülerek ölümüne neden olduğu" iddiası nedeniyle soruşturma açılmasına izin vermişti.

Orgeneralliğin bir numaralı adayı
Korgeneral Erdağı askerlik yaşamı süresince parlak bir komutan olarak biliniyor. Korgeneralliğe 2002 yılında birinci sıradan terfi eden Erdağı'nın rütbe bekleme süresi Ağustos ayında doluyor. Korgeneral Erdağı Orgeneral Özkök ve muhtemelen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin emekliye ayrılmaları sonrasında boşalacak iki Orgeneral kadrosu için bir numaralı aday konumunda. Korgeneral Erdağı'nın komutasındaki 3. Kolordu Komutanlığı NATO'nun Türkiye'deki Yüksek Hazırlık Seviyeli Karargahı konumunda bulunuyor ve dünyanın herhangi bir noktasında yaşanacak krize müdahale etme görevini yürütüyor. Ethem Erdağı ISAF'ın ikinci Türk komutanı olmuştu.


Vatan
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2006 Pazar 11:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?