30
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Koruma polislerine balistik zırh

ABD Başkonsolosluğu'nun güvenlik polislerine yönelik silahlı saldırının ardından, hassas korumalara Başbakanlık tipi koruma geliyor. Bundan böyle nokta güvenliği sağlayan polisler, silahlı saldırılara karşı özel kurşun geçirmez yelekle korunacak.

Emniyet, nokta korumalar için Başbakanlık korumalarının kullandığı gömlek içine giyilebilen, balistik koruyucu (kurşun geçirmez) yelek ve dıştan kullanılan kurşun geçirmez yeleklerden alacak. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğuna düzenlenen silahlı saldırı sonucu ikisi trafik polisi 3 güvenlik görevlisi şehit olmuştu. İstinye'deki saldırının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, nokta güvenliği sağlayan Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü bünyesindeki polisler ile yakın koruma olarak çalışan polislerin güvenliği için kurşun geçirmez yelek almaya karar verdi. Yeleklerin ağır olması sebebiyle genel müdürlük, gömlek içine giyilebilen balistik koruyucu yelekten de alacak. Gömlek içine giyilen yelekten 3 bin 500 adet, dıştan kullanılan yelekten ise 4 bin 800 adet alınacak. Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı bunun için 9 Eylül'de ihaleye çıkacak.

Özel bir alaşımdan yapılan gömlek içi balistik yelekler, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı korumalarınca kullanılıyor. Son derece hafif oldukları için dışarıdan bakıldığında fark edilemiyorlar. Kalaşnikof gibi uzun namlulu silahların mermilerine karşı dahi dirençli. Dıştan kullanılan balistik koruyucu yelekler ise halen nokta görevi yapan polisler ile terör, kaçakçılık, Özel Harekât timlerince operasyonlarda kullanılıyor. Ancak bu yelekler ağırlığı sebebiyle polislerin hareket kabiliyetini kısıtlayabiliyor.

Emniyet ayrıca 5 bin 100 adet de balistik koruyucu plaka alacak. Kurşun geçirmez plakaların terör saldırıları açısından stratejik önemi bulunan noktalarda kullanılması planlanıyor. Plakalar polis noktalarındaki kulübelerin zırhlanması amacıyla da kullanılacak. Kurşun geçirmez yelek ve plakalarla birlikte toplam 13 bin 400 adet balistik koruyucu zırh alımı yapılacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 16:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?