20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Kurban hırsızlarına dikkat!

Bursa'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan hırsızlıklarının önüne geçebilmek için köylüleri ve muhtarları bilgilendiriyor.

Yetkililer, hayvan hırsızlarına karşı köylüleri ahırlarına alarm taktırmaları ya da köpek bulundurmaları konusunda ikaz ederek, "Çoban kıyafetiyle gündüz saatlerinde bölgede keşif yapan kişilerden şüphelenildiğinde 156 Jandarma İmdat hattından vatandaşlarımız yardım alabilir. İl dışından getirilen hayvanların ucuz fiyatlarla satılması durumunda vatandaşlar çekinmeden bizi arasın" dediler.

Yetkililer, hayvan hırsızlığı ve kaçak hastalıklı hayvan girişini önlemek için devriye ve jandarma trafik timlerinin seferber olduğunu ifade ederek, vatandaşların alacağı tedbirleri şöyle sıraladılar: "Hayvan sahipleri hayvan barınak veya ahırları kapısını sağlam kilit altında bulundurmalı ve imkanları doğrultusunda alarm ve kamera sistemi koymalıdır. Hayvan hırsızları genellikle yerleşim alanları dışındaki ahır, ağıllar ile arazide başıboş çobansız gezen hayvanları hedef olarak seçmektedirler.

Bu nedenle hayvan besicileri, hayvanlarını başıboş bırakmamalıdır. Hırsızlar genellikle bekçisi olmayan hayvan sürülerini seçtiklerinden, hayvan besicileri çoban köpeği bulundurmalıdır. Çoğu hayvan hırsızlığı olayında çoban köpekleri zehirlenerek veya diğer şekillerde öldürülmektedir. Bu nedenle köylerde meydana gelen zehirlenerek köpek öldürülmesi olaylarının muhtemel bir hırsızlık olayının habercisi olduğu unutulmamalıdır.Ahır ve ağıllarda fiziki emniyet tedbirleri arttırılmalı, köy dışındaki ahır ve ağıllara özel hassasiyet gösterilmelidir.

Hırsızlar köylere pazarlamacı, avcı, tüccar, yolcu, seyyar satıcı, hayvan alıcısı kılığında gelerek köylerdeki hayvan sayısını, ahır ve ağılların yerlerini, emniyet tedbirlerini inceleyerek keşif yapmaktadırlar. Bu nedenle köylere gelen bu tür şüpheli şahıslar 156 jandarma imdat telefonuna bildirilmelidir.Çalınan hayvanlar genellikle piyasa fiyatının çok altına kesim hanelere ve kasaplara satılmaya çalışılmaktadır. Bu kesimhanenin ve kasapların sahipleri, çalıntı hayvan satmaya çalıştıklarından şüphelendikleri şahısları 156 jandarma imdat telefona bildirilmelidir"

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 14:08:11
Güncelleme :15 Kasım 2008 Cumartesi 14:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?