27
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Kurban'ın kurbanları

Kurban paralarını topladığı ancak tamamını kesmediği iddia edilen MAYET’in 9 üst düzey yöneticisinin de aralarında olduğu 60 kişinin sorgusu sürüyor

Uzmanlar MAYET’in 150 bin kurbanlık hayvanı 4 günde kesmesinin teknik olarak mümkün olmadığını belirtiyor. Türkiye’nin en büyük kombinalarına sahip Et Balık Kurumu’nda dahi 4 günde sadece 12 bin kurban kesilmiş...

Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor. 8 ilde başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan 60 kişiden bazıları dün sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Ankara Adalet Sarayı’na getirilen zanlılar, sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere yeniden emniyete götürüldü. Cumhuriyet Savcıları Mehmet Tamöz ve Hüseyin Kocabey’in talimatıyla yürütülen soruşturma kapsamında, 60’a yakın kişi gözaltında bulunuyor. Yolsuzluğa göz yumdukları iddia edilen THK, Mehmetçik Vakfı, LÖSEV, Deniz Feneri Derneği ve Ankara Et Borsası başkanları da 48 saattir Ankara Emniyeti’nde tutuluyor.

Şimdilik 20 milyon...

Bağış toplayan kuruluşların kurban kesimleri sırasında personel görevlendirmeleri gerekirken, kesim işini tamamen şirkete bıraktıkları, bu nedenle ayrıca soruşturma başlatılacağı öne sürüldü. İfadeler doğrultusunda yeni gözaltıların olacağı bildirildi. Polis, dernek ve vakıfların kurban ihalesini alan MAYET ve Yavuz Et firmalarının tüm evraklarını incelemeye aldı. Vurgunun boyutunun şimdilik 20 milyon TL olduğu belirtildi. Soruşturmanın, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “İhaleye fesat karıştırmak”, “Nitelikli dolandırıcılık” ve “Sahtecilik” suçları kapsamında yürütüldüğü öğrenildi.

Bu sayıda kesim imkansız

2 firmanın kapasitesinin 150 binin üzerinde kurbanlık hayvanı 4 günde kesmeye yeterli olmadığı belirtiliyor. Türkiye’nin en büyük kombinalarına sahip Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulaş, bayramda 12 bin kurban kestiklerini açıkladı. Ulaş, “EBK olarak 8 ayrı ilde Türkiye’nin en gelişmiş kombinalarına sahibiz. Ancak biz bile bir günde en fazla 500 büyükbaş hayvan kesebiliyoruz. 4 gün olan ancak 3 günün de kurban kesilen Kurban Bayramı’nda ise bir kombinamız bin 500 ve toplamda 8 kombinamızla 12 bin kesim yapabiliyoruz. Bundan daha fazla kesim yapılması da imkansız.” dedi. Et ve Balık Kurumu’nun kapasitesini tamamladığı için LÖSEV’in kurban kesim ihalesine katılmadığı belirtildi.

Kurbanımız kabul olur mu?

300 bin bağışçının kafasındaki soru:

* Prof. Dr. Beyza Bilgin-Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi: “Kurban kestirenlerin niyetleri belli olduğu için, güven duydukları kişiler kurbanları kesmeseler de endişelenmelerine gerek yok. Kesmeyenler günah işlemiş olur ve cezasını da onlar çeker. Kurban sahibi için bir şey olmaz. Vekalet yöntemi her zaman kullanılıyor. İnsanlar hacca bile güven duydukları kişileri vekil tayin ederek gönderiyorlar. Kurbanlar da parayı verenler için Allah katında makbuldur. Çünkü niyet önemlidir.”

‘Vebali kesmeyenlerindir’

n Prof.Dr. Hakkı Önkal- Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi: “Vatandaşların, kesilmek üzere bağışladıkları kurbanlıklar kesilmiyorsa bundan endişe duymalılar. Belki de pişman olmalılar ve daha dikkatli olmalılar. Çünkü bazıları bilinçli olarak kesilmediğini düşünerek bağışta bulunuyor. Fakat kesilmek için bağışta bulunulduysa insanlar hayal kırıklığına uğruyabiliyor. Ama çok fazla kaygıya kapılmalarına gerek yok, çünkü sorumluluk onlarda değil. Vebali kesmeyenlerindir.”

Dernekler ve açıkladıkları kesilen kurban sayısı:

Deniz Feneri: 15 bin

Mehmetçik Vakfı: 168 bin 897

LOSEV: 16 bin

Kimse Yok mu: 27 bin 949

Kızılay: 40 bin

İHH İnsani Yardım Vakfı: 35.700

(6.300 Yurtiçi, 29.400 Yurdışı)

Cansuyu Derneği: 20 bin 238

(10 bin 221 Yurtiçi, 10 bin 17 Yurtdışı)


BAĞIŞ TOPLAYANLAR KENDİNİ SAVUNDU

‘Noter huzurunda kesildi’

“Türk Hava Kurumu, vekaleten kurban kesimlerini 2009 yılında, Et ve Balık Kurumu’nda dini vecibelere uygun, THK personeli gözetiminde ve noter onaylı gerçekleştirmiştir. THK, bu yıl kesilen vekaleten kurban etlerini önceki yıllarda olduğu üzere kavurma halinde EBK’da depolamaktadır. Kavurmalar, bu yıl da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı koordinesinde şubeler vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. Diğer taraftan THK, ülke genelinde kurban derisi toplama yetkisine sahip yegane kurumdur. Kurban derisi toplama faaliyetleri, vatandaşlarımızca münferit kesilen kurban derilerinin yanı sıra vekaleten topluca kesilen kurban derilerini de kapsamaktadır.”

‘Islak imzalı belge elimizde’

“VakfImIz bugüne kadar hiçbir yasa ve ahlak dışı bir uygulama içinde olmamıştır,olmayacaktır. Sözleşme Kurban Koordinasyon Kurulunca titizlikle hazırlanmış 1 tane bile eksik kesim yapıldığı taktirde en az 3 milyon TL olmak üzere kesim yapılmayan kurban başına 1000 TL cezai şartlar konulmuş ve bununla ilgili senet alınmıştır. Firma arife günü dahil 4 gün boyunca kesimleri sürdürmüş ve tüm kurbanları kestiğine dair yazılı belge sunmuştur. 3 ilde de (Ankara, Gaziantep, Diyarbakır) noterler hukuk müşavirliğimizce yakın takipte tutulmuş ve 24 saat kesimlerin başında oldukları teyit edilmiştir. 3 ildeki noterlerin kesimlerin yapıldığına, ekte isimleri olan bağışçılarımızın vekaletlerinin iletildiğine dair tüm sayfaları ayrı ayrı ıslak imza onaylı resmi yevmiye numaralı mühürlü belgeler alınmıştır. Firma fatura kesmesine ve sözleşme üzerinde gözüken alacağını tahsil etmeye çalışmasına rağmen ödeme yapılmamış, mahkemeden tedbir talep edilmiş ve hukuki süreç beklenmekte ve takip edilmektedir.”

 

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2009 Salı 16:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?