20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

'Maslak' sanıklarına müebbet

Maslak'taki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen ve 11 kişinin yaralanmasına sebep olan patlamayla ilgili davada karar aşamasına gelindi. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 2 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Maslak'taki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen ve 11 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili dava karar aşamasına geldi. Son duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç, sanıklardan Kenan Avcı ve Nusret İzci'nin ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanıklar Lütfü Yoldaş, Abdullah Savur ve Mehmet Samancı hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, 15 Ekim 2005 tarihinde Maslak'ta faaliyet gösteren Mehmetçik Vakfı'na ait benzin istasyonunda bir otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucu, müşteri ve istasyonda çalışan 11 kişinin yaralandığını hatırlattı. Savcı Saraç, bir gün sonra patlamanın bölücü terör örgütü PKK/Kongra-Gel tarafından üstlenildiğini kaydetti. Olaydan sonra sanıklar Nusret İzci, Levent Döndü, Kenan Avcı ve Lütfü Yoldaş'ın 28 Ekim 2005'te yakalandığı, diğer sanıkların da 29 Ekim'de yakalandığının anlatıldığı mütalaada, patlayan aracın Mustafa Ulaş tarafından Kenan Avcı ve Nusret İzci'ye satıldığı belirtildi.

Sanıklardan Kenan Avcı'nın PKK/Kongra-Gel içerisinde TAK olarak faaliyet gösteren birimin sorumlularından olduğunu belirten Savcı Saraç, olaydan önce Nusret İzci ile birlikte olay yerinde keşif yaptıklarını anlattı. Avcı'nın bu eylemi gerçekleştirmek için gazete ilanlarından tespit ettiği bir aracı satın aldığını, aracı alırken deşifre olmamak için Mahmut Çalgan adını kullandığını kaydeden Savcı Saraç, Avcı'nın bombayı araca yerleştirdiğini ve aracı istasyona park ettiğini kaydetti. Avcı'nın ayrılmasından 15 dakika sonra da patlamanın meydana geldiği anlatıldı.

Mütalaada, sanıklardan Kenan Avcı'nın ' devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'patlayıcı madde kullanmak, patlayıcı madde bulundurmak, kasten yaralama, mala zarar verme, resmi evrakta sahtecilik' suçlarından 328 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Sanık Nusret İzci'nin 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'patlayıcı madde bulundurmak' suçundan da 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Savcı Saraç, sanıklar Lütfü Yoldaş, Levent Döndü, Muhsin Yıldızer, Gutbeddin Yıldızer ve Abdullah Savur'un 'silahlı terör örgütüne üye olmak ve patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından 12 yıldan 28 yıla, Veysel Dereli'nin 'silahlı terör örgütüne üye olmak, patlayıcı ve ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 31 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 16:18:34
Güncelleme :15 Ekim 2008 Çarşamba 16:27:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?