23
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Memura itiraz yolu

Devlet memurlarına verilen disiplin cezalarına yargı yolu açıldı. Binlerce memur için örnek teşkil edecek kararı veren Ankara 5'inci İdare Mahkemesi, söz konusu durumun insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı

Hakkında kınama cezası verilen bir matematik öğretmeninin, itirazını taşıdığı Ankara 5'inci İdare Mahkemesi, örnek bir karar verdi. Mahkeme disiplin amirleri tarafından verilen uyarı ve kınama gibi cezalara yargı yolunun kapalı olmasının insan hakları ve Anayasa’ya aykırı olduğu hükmüne vardı.

NTV'nin haberine göre, mahkemenin kararında, soruşturmayı açan ve cezayı veren makamın aynı olmasının, savunma hakkını engellediği belirtildi. Bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu vurgulanan kararda, hak arama özgürlüğünün 'uluslarası sözlemeleri iç hukuk kuralları önünde tutan” Anayasanın 90'ıncı Maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği" vurgulandı.

Binlerce devlet memuru için de örnek teşkil edebilecek karar uyarınca, disiplin cezası alan memurlar işlemin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için idari yargı yoluna başvurabilecek.

NTV
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2005 Perşembe 14:08:41
Güncelleme :4 Kasım 2005 Cuma 11:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?