20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Nöbette MP-5’li stajyer polis

 
Şehit Önder Saçmalıoğlu’nun 15 günlük polis olması tartışılırken, Adana’da stajyer bir polisin silahla nöbet tutması dikkat çekti


Yer Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü... Tarih 8 Temmuz Salı... Adı öğrenilemeyen Polis Meslek Yüksekokulu öğrencisi stajyer bir polis, elinde silahla nöbet tutuyor. 

Bir aylık staj için verildiği öğrenilen stajyer polis, şarjörü dolu MP-5 otomotik tabancayla gelen araçları durdurup kontrol etti, yayalara kimlik sordu. Stajyer polisi, yanında duran aynı şubede görevli trajik polisi yönlendirdi. Stajyer polis, kimi zaman çevresini de kontrol etmeden, yanındaki kıdemli polis ile sohbet etti.
Stajyer polise silah verilmesinin, 30 Mayıs 2002 tarihli Polis Meslek Yüksek Okulları Uygulamalı Mesleki Eğitim Yönergesi’ne aykırı olduğu belirtildi.

‘Silah verilmez’
Stajyere nöbet tutturulabileceğini, ancak eline silah verilmesinin yasal olmadığını belirten bir polis müdürü, “Yemin etmemiş polis adayına silah teslim edilmez. Stajyer polise nöbet de tutturulmaz. Bu yapılmış olsa bile silah teslim edilmesi yanlış. Stajyere silahı teslim eden memur kendi kafasına göre davranış sergilemiş veya yönetmeliği bilmiyor olabilir” dedi.



Yönetmelik ne diyor?
Polis Akademisi Başkanlığı Polis Meslek Yüksek Okulları Uygulamalı Mesleki Eğitim Yönergesi’nde stajyer polislerin eğitim yerleri ve statüsünü belirten 7. maddede şöyle deniliyor: 

“Öğrencilerin staj eğitimleri boyunca, polis memuru adayı oldukları dikkate alınarak, gizlilik dereceli evrak hariç olmak üzere, ihtiyaç duyulan diğer evrak veya konu hakkında soracakları sorulara yeterli cevaplar verilir, bilmesinde yarar görülen davranış ve mesleki hususlar hakkında gereken yardım, birimdeki personel tarafından yapılır. Staj eğitimine katılan öğrencilere eğitim esnasında silah ve fiili görev verilmez, çalıştığı birimde kendisine nezaret etmek üzere bir memur görevlendirilir.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 14:24:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?