28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Ölen kişinin adı değiştirilemez

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, ölen bir kişinin adının değiştirilme istemini kabul eden yerel mahkeme kararını bozdu. Konya'da bir kişi, nüfus kaydındaki “Hasan Hüsni” olan babasının adının “Hasan Hüsnü” olarak değiştirilmesi istemiyle mahkemeye başvurdu. Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, bu istemi kabul etti ve karar temyiz edilmeyince kesinleşti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı temyiz ederek, kanun yararına bozulmasını istedi.
 
İstemi görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozdu. Kararda şöyle denildi:

“Dosyadaki bilgi ve belgelerden, özellikle ilgili nüfus müdürlüğünden getirtilen aile nüfus kaydı içeriğinden davacının babasının nüfus kütüğüne 5 Kasım 1320 tarihinde Hasan Hüsni adıyla tescil edildiği ve bu adla yaşayıp, 15 Ağustos 1964 yılında öldüğü, bu durumda davacının babasının adının Hasan Hüsni olduğu ve bunun nüfus kaydına ve dayanak belgelere uygun bulunduğu gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü yolunda hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiştir.”



aa
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 10:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?