26
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Örgüt üyesi olmak artık kolay!

Yargıtay üç kez basın açıklamasına katılıp, yasadışı slogan atan ve pankart açan kişinin örgüt üyeliği suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti. Yargıtay’ın bütün özel yetkili ağır ceza mahkemelerine emsal olarak gönderdiği bozma ilamına göre artık birden fazla basın açıklamasına katılıp, pankart açan ve slogan atanlar hem ‘örgüt propagandası yapmak’tan hem de ‘örgüt üyeliği’nden yargılanacak.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir yıl içinde üç kez izinsiz basın açıklamasına katılan, slogan atan ve pankart taşıyan Veysi Kaya, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle üç kez 10’ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava dosyası temyiz için Yargıtay’a gitti.

‘Propaganda’ yetmez
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıtay 9. Ceza Dairesi inceledi. Yargıtay, sanığın örgüt propagandası yapmanın yanında, örgüt üyeliğinden yargılanması gerektiğini hükmederek kararı esastan bozdu.

‘Örgütün isteğiyle...’
Yargıtay’ın karar bozma gerekçesinde, sanığın PKK’nın stratejisi doğrultusunda örgüte ait yayın organları tarafından yapılan eylem çağrıları üzerine üç ayrı tarihte düzenlenen basın açıklamasına katıldığı, slogan attığı, örgütü övücü pankart taşıdığı belirtildi. Sanığın bu şekilde örgütün bilgisi ve istemi doğrultusunda hareket ettiğine, süreklilik arz edecek biçimde gösterilere katılması nedeniyle ‘örgüt üyesi’ olmaktan yargılanması gerektiğine hükmeden Yargıtay, 10’ar değil, her suç için 5’er yıldan 15 yıl hapis cezasına çarptırılması gerektiğini vurguladı.

Emsal olacak
Veysi Kaya ile ilgili dosya, sanığın yeniden yargılaması için Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade edilirken, Yargıtay’ın bozma ilamının bir örneği emsal olarak tüm özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri’ne gönderildi.
Bundan böyle birden fazla basın açıklaması ve izinsiz gösteriye katılıp yasadışı slogan atan veya pankart taşıyan kişi, hem örgüt propagandası yapmak hem de örgüt üyesi olmaktan yargılanacak.
Daha önce Diyarbakır’da Başbakan Erdoğan’ın şehri ziyareti sırasırasında gösterilere katılan ve polise taş atan çocukların ‘terör örgütüne üye olmak’, ‘terör örgütü adına suç işlemek, ‘polise mukavemet’ gibi suçlardan 26 yıl hapsi istenmiş ve bu tepki çekmişti.

radikal
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 08:06:46
Güncelleme :2 Ocak 2009 Cuma 13:26:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?