19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Parmak ısırtan değişim!

Nereden nereye!

Manisa davası nedeniyle, kapısına bölge milletvekili Sabri Ergül’ün astığı “Bu işyerinde işkence var” yazılı dövizle hafızalara kazınan, AB’nin 14 yıl önce ‘işkenceci’ dediği Manisa Emniyet Müdürlüğü, bugünlerde farklı bir AB çalışmasının koşuşturması içinde... Manisa Emniyeti hazırladığı projeyle AB’den 29 bin euro’luk hibe aldı

Manisalı 16 genç, 26 Aralık 1995’te, bir vagona, “Paralı eğitime hayır” yazdığı gerekçesiyle evleri basılarak gözaltına alındı. Yıllar süren yargı süreci sonunda, gençler suçsuz oldukları anlaşılarak beraat ederken polisler, işkence yapmak suçundan toplam 85 yıl ceza aldı. Manisa Emniyet Müdürlüğü, kapısına bölge milletvekili Sabri Ergül’ün astığı, “Bu işyerinde işkence var” yazılı dövizle hafızalara kazındı.

Ekip İtalya yolcusu
Aradan 14 yıl geçti. Manisa Emniyet Müdürlüğü kapısında bugünlerde ‘bir AB çalışması’nın koşuşturması yaşanıyor. Avrupa Birliği (AB), yıllar önce ilerleme raporunda ‘insan hakları ihlali’ni işaret ettiği Manisa Emniyeti’ne hazırladığı bir proje nedeniyle 29 bin euro’luk hibe verdi.
Asayişten Sorumlu Müdür Yardımcısı Hasan Onar’ın hazırladığı, AB Eğitim-Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nca kabul edilen, “Suç ve Suçluya Yeni Bakış” başlıklı proje, göçle gelen çocukların ve gençlerin kentin sosyal yaşamına adaptasyonlarının sağlanarak suçtan uzak tutulmasını hedefliyor.

Türkiye’de ilk kez bir il emniyet müdürlüğü, hazırladığı projeyle AB’den hibe aldı. Manisa Emniyet Müdürlüğü bu çalışmayla, 1001 proje içinde 81. oldu.
Şimdi, Emniyet Müdürlüğü’nün yanı sıra Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Manisa Belediyesi’nden seçilen 20 kişilik uzman ekip, 2010 başında İtalya’ya gidecek, 2 hafta boyunca oradaki işleyişi inceleyecek.

Sözleşme imzalanacak
2010’a kadar devam edecek projeyle, polisin deneyimlerinin Avrupa ile kıyaslanması, benzer kuruluşlarla bilgi alışverişinin sağlanması, suç potansiyelini düşürmek ve rehabilitasyon sistemlerinin incelenip uygulanmasıyla suç tekrarını önlemek amaçlanıyor.
İtalya gezisi öncesi, Manisa Emniyet Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği Eğitim-Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı arasında 28 Temmuz’da Ankara’da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, sözleşme sürecinde gerekli belgelerin hazırlanmasına ve 30 Kasım’dan sonra belirlenecek bir tarihte de sözleşmenin imzalanmasına karar verildi. Toplantıda ayrıca yurtdışındaki ortak olan İtalya’ya gidecek 20 kişilik ekibin belirlenmesi ve orada yapılacak ziyaretlerin organizasyonunun hazırlıklarının yapılması görüşüldü.

‘Ayaklarına gittik’
Manisa Emniyet Müdürü Adem Aydemir projeyle ilgili olarak şunları anlattı:
“Manisa en çok göç alan illerden. Göçle gelen çocukları entegre edebilmek için mahallelerine, ayaklarına gittik. Onları, anne-babalarını dinlemeye, sorunlarını, isteklerini öğrenmeye başladık. Halı saha futbol turnuvaları gibi çeşitli aktiviteler düzenliyoruz. Esnaf da spor malzemesi desteği veriyor. Valimiz, onlar için olimpik yüzme havuzunu açtı. Antrenörler eşliğinde havuza giriyorlar.
Ailelerinin izniyle Manisaspor’un maçlarına götürüyoruz. Geziler, piknikler düzenliyoruz. Okullardan öğrencileri de alıyoruz. Aralarına kendi çocuklarımızı da katıyoruz. 3-5’ini suç işlememeye teşvik edebiliyorsak ne mutlu bize.”

 

Manisa Emniyet?Müdürü Adem Aydemir (üstte), göçle gelen çocukları entegre edebilmek için ayaklarına kadar gitmiş, aileleriyle konuşmuş. Vali onlar için olimpik yüzme havuzunu açmış. Proje kapsamında, ailelerinin izniyle Manisaspor’un maçlarına da götürüyorlar gençleri.

 

‘Bir trafik kazasıydı’
Emniyet Müdürü Adem Aydemir, 14 yıl önceki olaya bakışını da şöyle anlattı: “Son 3 yıldır savcılığa gidip de ‘Poliste kötü muamele gördüm’ diyen yok. Bırakın işkenceyi, insanları haksız yere gözaltına almamaya dahi özel olarak dikkat ediyoruz. 2007 tutuklanma oranımız yüzde 79, 2008’de yüzde 80. Bu, doğru işler yaptığımızın bir göstergesi. O günleri, ‘hasbelkader yaşanan bir trafik kazası’ olarak kabul ediyorum. Amacımız bir daha olmaması.”

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2009 Salı 15:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?