20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Paşakapısı paşaları ağırlayacak

Yıllardır birçok ünlü ismin yattığı Paşakapısı Cezaevi, yeni dönemde aralarında suça karışmış asker, polis ve bürokratların da bulunduğu kişileri konuk edecek.

Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği 'Cezaevi Reform Projesi' kapsamında İstanbul'da ilk olarak Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi tamamlandı. Mayıs 2004'te boşaltılan ve yıkılarak yeniden yapılan cezaevine Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde kalan kadın tutuklu ve hükümlüler Bakırköy'e taşınıyor. 1928'den bu yana birçok ünlüye ev sahipliği yapan Paşakapısı'nda artık 'memurlar koğuşu'nda bulunan tutuklu ve hükümlüler kalacak. Polis ve bürokrat gibi tutuklular da Türkiye'nin dört bir yanından Paşakapısı'na getirilecek. Türkiye'nin ilk memur cezaevi olma özelliğini taşıyan Paşakapısı'na taşınacakların arasında Saray Cezaevi'nde yatan emekli Oramiral İlhami Erdil de yer alıyor. Ergenekon operasyonunda tutuklanan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol da önceki gece Paşakapısı'na konuldu.

İstanbul'un merkezinde kalan cezaevlerinin şehir dışına taşınması kapsamında AB Komisyonu tarafından kabul edilen Cezaevi Reform Projesi doğrultusunda mevcut cezaevlerini yıkıp yerine yenisi yapılıyor ve bazıları da modernize ediliyor. Silivri'de 9, Maltepe'de 5, Bakırköy, Ümraniye ve Metris'te birer adet olmak üzere 17 inşaat var. Adalet Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük cezaevi niteliğindeki Silivri'deki inşaatların Nisan 2008'de biteceğini duyurdu. Ancak Silivri'den önce ilk olarak Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi tamamlandı. 2004 yılında Paşakapısı'na gönderilen kadın tutuklu ve hükümlüler tekrar Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi'ne getirilecek. 14 Mayıs 2004'te boşaltılan Bakırköy Cezaevi'inin tamamlanması süreci bazı aksaklıklar yüzünden bir yıl gecikti. 2007 yılında tekrar hizmete geçmesi planlanan cezaevi, ancak 2008 başına yetiştirilebildi. Modern bir görünüme kavuşan Bakırköy Cezaevi'nde 12'şer kişilik 38 ünite, üçer kişilik 2 ünite, 44 adet de tek kişilik odalar var. Tenis gibi sporların dahi yapılabileceği oldukça modern spor salonuna da sahip olan cezaevi, artık İstanbul'daki kadın tutuklu ve hükümlülerin yeni adresi olacak.

Yıllardır taşınması tartışılan tarihî Paşakapısı ise yine cezaevi olarak faaliyetine devam edecek. 1799'da Osmanlı padişahı 3. Selim tarafından av köşkü olarak yaptırılan, 1918-1923 arasında rahibe okulu ve 1928'den bu yana da cezaevi olan Paşakapısı'nda 76 yıl boyunca erkek tutuklu ve hükümlüler kaldı. Paşakapısı, birçok yasadışı olaylara, çok yakınındaki evlerin sahiplerinin protestolarına maruz kaldı. Sonunda 2003 yılında 600 erkek tutuklu başka cezaevlerine taşındı. Bir yıl sonra ise yeni sakinleri olan kadınlar geldi. Adı 2004'ten bu yana Adalet Bakanlığı Paşakapısı Kadın Kapalı İnfaz Kurumu olan cezaevinde hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, çete, yaralama, zimmet, rüşvet gibi suçları işlemekle suçlanan kadınlar kalıyordu. Önceki gün serbest bırakılan manken Tuğba Özay da 5,5 ay Paşakapısı'nda kaldı. Artık cezaevinin 4 yıllık misafirleri de adres değiştiriyor. Kadınlar Bakırköy'deki yeni cezaevine taşınırken Paşakapısı'nın cezaevi kimliği yine devam edecek. Üsküdar sakinleri tarafından protesto edilen Paşakapısı'nın yeni sakinleri bu kez memurlar olacak. En üst düzeye kadar her seviyeden tutuklu ya da hükümlü memur Türkiye'nin ilk 'memur cezaevi'ne taşınacak.

Tuğba Özay, 167 gün hapis yatmıştı

'Rulet Operasyonu' soruşturması çerçevesinde tutuklanan manken Tuğba Özay, Üsküdar Paşakapısı Cezaevi'nde 167 gün yattıktan sonra tahliye olmuştu. 'Susurluk Davası' hükümlüsü Yaşar Öz ile Beşiktaş'taki bir alışveriş merkezindeki silahla yaralama olayında adı geçen Tuğba Özay'ın da aralarında bulunduğu 21 kişi tutuklanmıştı.

Zaman
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 18:17:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?