19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Polis çetelere 'göz açtırmıyor'

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, geçen yıl organize suç örgütlerine yönelik düzenlediği 167 operasyonda toplam 2 bin 463 kişiyi gözaltına aldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının (KOM) yayımladığı rapora göre, ekipler geçen yıl çetelere yönelik 47 ilde 167 operasyon yaptı. Bu operasyonlarda 2 bin 463 kişi gözaltına alındı. Operasyonlar kapsamında 133 kamu görevlisi hakkında da "çetelerle işbirliği yaptıkları" gerekçesiyle işlem yapıldı

Gözaltına alınan kişilerle birlikte 436 tabanca, 4 uzun namlulu tüfek, 124 av tüfeği, 14 bin 539 fişek, 100 kuru sıkı tabanca, 4 el bombası, 74 sahte kimlik, 2 bin 865 çek-senet ile 12 kelepçe ve 14 çelik yelek ele geçirildi.

Operasyon sayısı, gözaltına alınan kişi ve ele geçirilen suç unsurlarında bir önceki yıla oranla genel olarak bir azalma olduğu dikkat çekerken ekiplerin 2006 yılında yaptığı çalışmalarda, 53 ilde 228 operasyon gerçekleştirilmiş, 2 bin 957 kişi adalet karşısına çıkartılmıştı. Çetelere yönelik 2006 yılında düzenlenen operasyonlarda 516 tabanca 10 uzun namlulu silah, 164 av tüfeği, 17 bin 451 fişek, 105 kuru sıkı tabanca, 10 el bombası, 94 sahte kimlik, 2 bin 353 çek-senet ile 20 kelepçe ve 5 çelik yelek ele geçirilmişti.

Türkiye genelinde organize ekiplerinin yaptığı çalışmaların illere göre dağılımlarının da yer aldığı rapora göre, geçen yıl 43 operasyonla İstanbul ilk sırada yer aldı; bunu 9 operasyonla ve 8 operasyonla İzmir izledi.


Örgüt üyelerinin profilleri


KOM raporunda, "çete" mensuplarının profilleri ve eğitim durumlarına ilişkin değerlendirmelere de yer verildi. Raporda, organize suç örgütlerinin belirgin özelliklerinden birinin de "faaliyetlerine süreklilik kazandırmak için değişen şartlara adapte olabilmeleri olduğu" belirtildi.

Rapora göre, polisin "çetelere" yönelik profesyonel olarak çalışmalara başladığı 1998 yılından itibaren suç örgütleri haksız çıkar sağlamak için birtakım emekli veya bir dönem çalışmış kamu görevlileri ile tanınmış kişileri aralarına katma girişiminde bulunduklarının belirlendiği kaydedildi.

Organize suç örgütlerini sokak çetelerinden ayıran özelliklerden birinin de "kendi ilgi alanlarına giren kamu birimlerinden görevlilerle ve medyada tanınmış kişilerle irtibata geçme ve onların nüfuzundan yararlanma istediği olduğu" ifade edildi.

Organize suç örgütleri ile mücadelede gözaltına alınan zanlıların eğitim durumlarını da değerlendiren KOM ekipleri, hazırladıkları raporda, bir çok organize suç örgütü liderinin çocuk denebilecek yaşlarda suça karıştıklarını ve bunu sürekli hale getirdiklerini tespit etti.

Örgüt elebaşılarının kendisini olabildiğince geri plana atarak "görünmez olmaya çalıştıkları", bunun yerine "maşa olarak" eğitim seviyesi düşük insanların durumlarından yararlandıkları kaydedildi.

Raporda yer alan 2007 verilerine göre, organize suç örgütü üyelerinin yüzde 3'ü okuma yazma bilmiyor, yüzde 3 sadece okuma-yazma biliyor, yüzde 43'ü ise ilkokul mezunu.

AA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 12:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?