28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Polis yaralayan DTP’lilere 20’şer yıl hapis istemi

Roj TV’nin eylem çağrısı üzerine Demokratik Toplum Partisi (DTP) binasından attıkları taş ve sopalarla biri emniyet müdür yardımcısı, 4 polisin yaralanmasına neden oldukları iddia edilen 86’sı tutuklu, 232 DTP’li hakkında 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Abdullah Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilmesini protesto etmek için 16 Şubat’ta parti binası önünde toplanarak, ‘Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız’, ‘Gençlik Apo’nun fedaisidir’ sloganları atan DTP’liler, polis müdahalesiyle karşılaştı. Göstericilerden bir bölümünün parti binasından attıkları demir çubuk, bıçak, içi cam parçaları dolu araç lastiği, kalas, taşlarla Emniyet Müdür Yardımcısı C.L., Komiser Yardımcısı V.G., Polis Memurları H.G. ve Y.Ç. yaralandı. Polisin müdahalesi üzerine gözaltına alınan 232 kişiden 86’sı tutuklandı, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yaralı polis memurlarının da şikayetçi olduğu olayla ilgili soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ünal, iddianamesini hazırladı. Savcı Ünal, sanıklar hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, kamu görevlisine görevi yaptırmamak için direnme, yaralama’ suçlarından dava açtı. Sanık sayısının fazla olması nedeniyle dava dosyası 20 ile 25 sanıklı olmak üzere 11 ayrı davaya bölündü.

TAŞ VE SOPALAR DELİL GÖSTERİLDİ

İddianamede, örgütün yayın organı olan Roj TV’den yapılan “15 Şubat vesilesi ile Kürdistan’ın dört parçasında halkımız yaşamın her alanında boykota gitmelidir. Ulusal yas günü olarak oruç tutmalı, okula ve işe gidilmemelidir, metropoldeki halkımız da komployu alanlara çıkıp lanetlemelidir” çağrısı üzerine DTP İl binasındaki kanunsuz gösteri ve eylemlerin gerçekleştirildiği belirtildi.

Sanıkların bazılarının bölücü örgüt üyesi olmak, örgüte yardım yataklık yapmak, korsan gösterilere katılmak suçlarından sabıkaları bulunduğuna dikkat çekilen iddianamede, polislere atılan taş, boru, bidon, giysi gibi suç unsuru maddelerin delil olarak toplanıp adli emanete verildiği kaydedildi.

31 İLDE 50 EYLEM YAPTILAR

Savcı Ünal, iddianamesinin son bölümünde bölücü örgüt yayın organlarının çağrısı üzerine güvenlik güçlerine karşı 31 ilde 50’yi aşkın taşlı, sopalı eylem gerçekleştirildiği, bu olaylara toplam 9 bin 400 kişinin katıldığı, bunlardan 416’sı hakkında yasal işlem yapıldığı ve olaylarda 9 güvenlik görevlisinin yaralandığını da belirtti.
DTP’liler önümüzdeki günlerde Adana 6’ncı ve 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlayacak.
.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 14:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?