19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Polisin fazla mesaisi aileyi dağıttı

BOLU Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Koruma Şube’de görevli polis memuru Abdullah Yağan’ın aile düzeni, fazla mesai nedeniyle dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Eşinin ağır çalışma şartları nedeniyle ailesiyle yeterince ilgilenemediğini belirtip TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’na ve İçişleri Bakanlığı’na şikayet dilekçeleri gönderen Hatice Yağan durumun düzeltilmesini istedi. Hatice Yağan, olumlu bir cevap alamayınca 8 yaşındaki kızı Ayşenur Ayyüce Yağan’ı da yanına alarak Bolu’daki evini terk edip Edirne’nin İpsala İlçesi’ne bağlı Hacı Beldesi’ndeki baba ocağına yerleşti.

1991 yılında polis memurluğuna başlayan ve 2000 yılında 43 yaşındaki Hatice Yağan ile evlenen 47 yaşındaki Abdullah Yağan’ın aile düzeni, 2.5 yıl önce Aydın’dan Bolu Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube’sine tayin edilmesinin ardından altüst oldu. Bolu’da hakim ve savcıların Tabaklar Mahallesi Adliye sokak üzerinde bulunan lojmanında 12 saat mesai, 24 saat dinlenme esasına göre çalışan Yağan’a, iddiaya göre amirleri mesaisinin bitmesine rağmen sürekli ildeki spor karşılaşmalarında görev yazmaya başladı.

İzinli olduğu saatlerde görev yapan ve ailesine vakit ayıramayan Yağan’ın eşi Hatice Yağan ise bu durumdan şikayet etmeye başladı ve aralarında zaman zaman çıkan tartışmalar boşanma noktasına kadar geldi. Bunun üzerine Abdullah Yağan’ın eşi Hatice Yağan, eşinin ağır mesai şartları nedeniyle ailesiyle yeterince ilgilenemediği gerekçe göstererek TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı’na, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’na, İçişleri Bakanlığı’na, Mazlum Der ve İnsan Hakları Derneği’ne geçen 23 Mart tarihinde şikayet dilekçeleri göndererek, eşinin haksız yere fazla mesai yaptırıldığını bildirdi ve durumun düzeltilmesini istedi.
Ancak bugüne kadar bu dilekçelerin gönderildiği yerlerden bir cevap gelmedi.

Ardan geçen süre içinde ise 7 Nisan günü Abdullah Yağan aniden Bilecik Emniyet Müdürlüğü emrine tayin edildi. Dün Bolu Emniyet Müdürlüğü’nden ilişiğini kesen Abdullah Yağan, 23 Nisan tarihinde yeni görev yerinde mesaiye başlayacak.
Eşinin Bolu’ya tayininden sonra mesai şartlarının ağırlaştığını bildiren Hatice Yağan, “2.5 yıl önce eşimin tayini Aydın’dan Bolu’ya çıktı. Eşime, Adliye Lojmanları’nda görev verildi. Bu gayet normal. Fakat 12 saat görev yapan ve sabah 08.00’de nöbetinden çıkan eşime, aynı gün 11.00’de başka görevler verilmeye başlandı. Bunlar özellikle maç görevleriydi. Bu durum her zaman devam edince eşimin uyku düzeni bozuldu ve bozukluk aile içinde de sıkıntılara yol açtı. Çocuğumun en doğal hakkı olan evde oyun oynaması nedeniyle bile eşimle tartışmaya başladık” dedi.

Bu durum karşısında daha fazla huzurlarının kaçmaması için Hacıköy Beldesi’ndeki ailesinin yanına 7 ay önce geldiğini belirten ve zaman zaman eşini görmeye gittiğini söyleyen Hatice Yağan, “Evliliğimizi de yürütemez duruma gelince aileme söyledim. Onay aldıktan sonra çocuğumu ve eşyalarımı alarak babamın yanına geldim. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. İlgili yerlere başvurdum. Sonuç alamadım. Mağduriyetimizin giderilmesi için her yolu deneyeceğiz. Ben evliliğimi ve aile düzenimi geri istiyorum. Bolu Emniyet Müdürlüğü’ndeki çalışma saatlerinin incelenmesini ve ayrımcılığın sona erdirilmesini istiyorum. Bolu Valisi’nin ricası üzerine görevli bazı polislere nöbet yazılmıyor. Bu da benim ve diğer polislerin eşlerine yansıyor.

Adalet istiyorum. Eşimden şu an için ayrıyım. Çocuğumun bana olduğu kadar babasına da ihtiyacı var ve birileri bu hakkı bizim elimizden aldı. Çocuğumun psikolojisi bozuldu. En basitinden ailece düzenli bir kahvaltı edemiyoruz. Önceki günde eşimin tayni aniden Bilecik’e çıktı. Büyük ihtimalle eşim hakkını aramak için göreve dönüş için İdare Mahkemesine dava açacak. Ben de eğer gönderdiğim dilekçelerden olumlu bir cevap alamazsam Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açacağım” dedi.
Babasını çok özlediğini belirten Ayşenur Ayyüce Yağan ise, “Babamdan ayrı kalmak çok zor. Tekrar babamla yine eskisi gibi parka gitmeyi ve Onunla vakit geçirmek istiyorum” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 17:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?