20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Rahşan Affı ile serbest kalmış

Ankara'da öldürdüğü insanın eti buzdolabında bulunan Özgür Dengiz'e Adlî Tıp Kurumu, 'akıllı, cezaî ehliyeti tam' raporu verdi.

Dengiz, Adlî Tıp Kurumu uzmanlarının sorusuna, "Ben çöplüklerden beslendiğim için kendime kedi ve köpekleri örnek aldım. Onlar da ölülerini yiyordu." şeklinde cevap verdi.

Adli Tıp dosyasındaki bilgilere göre Özgür Dengiz, 1980 Edirne doğumlu, bekar, lise mezunu. İlk cinayetini 17 yaşındayken Ankara Gölbaşı'nda işliyor. Birlikte alkol aldığı arkadaşını tabanca ile öldürüyor. 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 'Rahşan affı'ndan yarallanarak 2000'de salıveriliyor. Askerliğini yapmak üzere Kars'a gidiyor. 1,5 yılda bitireceği askerlik görevinden 3 yılda dönüyor. Sarıkamış Asker Hastanesi'nin 13 Ocak 2005 tarihli 'ileri derecede antisosyal kişilik bozukluğu ve askerliğe elverişli değildir' raporuyla askerlikle ilişiği kesiliyor. Anne ve babası ayrılan Özgür Dengiz, askerden döndükten sonra geceleri çöplerden topladığı eski eşyaları satarak para kazanıyor. Kendisini muayene eden Adli Tıp Kurumu uzmanlarının 'seri katil' diye nitelediği Özgür Dengiz, kurbanlarını önceden belirlemiyor; o gün canı birini öldürmek istediği için cinayet işliyor.

Dengiz'e, bilgisayarcı Sedat Erzurumlu'yu neden öldürdüğü soruluyor. Dengiz, "İçimde yaşadığım bunalımdan kurtulabilmek için mücadelemi üçüncü şahıslarla sürdürmeye karar vermiştim. Bu sebepten o sabah evden çıkarken bir şahsı öldürmek amacıyla dışarı çıktım. Bilgisayar merakım ve bilgim olduğu için öldüreceğim kişilerin anladığım bir iş ile uğraşmış olmalarını tercih ettim." diye cevap veriyor. Dengiz, 3. cinayetini yine İmrahor çöplüğünde aracının içinde alkol almakta olan Cafer Er'e tabancayla 2 el ateş edip öldürerek işliyor. Ardından cesetten etleri ayıklıyor. Bunları poşetleyerek evine getirip buzdolabına koyuyor.

Gece evde uykudayken yakalanınca polisteki ifadesinde, öldürdüğü insanın etinin çiğ tadına baktığını, bir kısmını da köpeklere verdiğini, kalanını eve getirdiğini söylüyor. Savcılık ve mahkemede ise "polise zıtlık olsun diye kendisinin insan eti yediğini söylediğini" ileri sürüp, "Buzdolabındaki insan etini köpeklere verecektim, kendim yemeyecektim." şeklinde konuşuyor. Dengiz'in 'seri katil' olduğu sonucuna ise adli tıpçılar, kurguladığı 'cinayet felsefesine' bakarak karar verdi: "Sedat Erzurumlu isimli şahsın cinayetinden sonra toplum içerisinde daha çok tepki uyandıracak, dikkat çekecek ve ses getirecek başka bir cinayet işleyebilmek için yine uygun bir ortam ve hedef şahıs bulabilmek amacı ile İmrahor köyü civarına gittim. Araba içinde alkol alan bir şahsa (Cafer Er) 2 el ateş edip öldürdüm ve et kısımlarını vücudundan keserek ayırdım. Bir kısım etlerini köpeklere verdim, bir kısım etlerini de poşetleyip eve götürdüm. Bu iki cinayeti de insanların egolarından başka bir şey düşünmedikleri bir ortamda yaşadığımız için, diğerlerinin öldürdüğüm şahısların yerlerine kendilerini koyarak buna göre düşünmelerini ve davranmalarını istediğim için gerçekleştirdim. Yakalanmasaydım bu düşüncemi gerçekleştirebilmek için daha birçok kere birçok şahsı öldürecektim."

Adlî Tıp: Cezaî ehliyeti tam

Adli Tıp Kurumu'nun, Özgür Dengiz'in yargılandığı Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği raporun sonuç bölümü şöyle: "Sanık Özgür Dengiz'in yapılan muayenesi neticesinde; kendisinde cezaî ehliyetini etkileyecek veya ortadan kaldıracak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı veya akıl zayıflığı tespit edilmedi. Dava dosyasının tetkikinden de suç tarihinde suçunu takip eden günlerde de herhangi bir aklî arıza içinde olduğuna delalet edecek tıbbî bulguya rastlanmadı. Özgür Dengiz'in cezaî ehliyetinin tam olduğunu kanaat ve mütalaamızı bildiririz."

Zaman
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 03:02:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?