28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Roche sanıklarına 26 yıl hapis istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Roche ilaç firması hakkında Sağlık Bakanlığı'na yüksek fiyatla ilaç satılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 8 kişi hakkında "çete üyesi olmak", "görevi kötüye kullanmak" ve "ihaleye fesat karıştırmak" gerekçesiyle dava açıldı. 6'sı Sağlık Bakanlığı bürokratı, 2'si Roche yöneticisi olan şahıslar hakkında, 6 yıl ile 26 yıl arasında değişen oranlarda hapis isteniyor. 

Hazırlanan iddianamede, kanser tedavisinde ve organ nakli sonrasında vücut direncini artırmak için kullanılan Neupogen 30 MU/0.5 ve Neupogen 48 MU/0.5 miligramlık ilaçlara ait beyanlarda ithal ülke olan İsviçre belirtilmesine rağmen bu ülkedeki fabrika satış fiyatının belirtilmediği öne sürüldü. 

İddianamede, Roche İlaç A.Ş.'nin ruhsatlandırma ve resmi ilişkiler direktörü Elif Arıbal ile Ankara resmi ilişkiler Müdürü Mehmet Fatih Kaygusuz'un bu şekilde yapılan fiyatlandırma ile ilaç formlarında eksik ve yanlış beyanda bulunduğu ifade edildi. Arıbal ve Kaygusuz'un 6 yıldan 17 yıla kadar hapsi istendi. 

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nde Genel Müdür Mehmet Tokaç, yardımcısı Saim Kerman, Fiyat Maliyet Etüdleri Şube Müdürlüğü'nde eczacı Ethem Turgay Akuğur, Güzin Sağış, Nesrin Minisker ve Neşe Büyükkök'ün ise Roche'un bildirdiği fiyatların uygunluğunu kontrol etmeden onayladıkları iddia edildi. 

İddianamede, Sağlık Bakanlığı'nda çalışan 6 kişinin ise 10 yıldan 26 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. 

İddianamenin devamında, yapılan araştırmalar sonucunda dava konusu olan 2 ilacın Roche tarafından pahalı bir şekilde Sağlık Bakanlığı'na satıldığı vurgulanarak, davanın İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava ile birleştirilmesi talep edildi.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 17:42:13
Güncelleme :26 Mayıs 2006 Cuma 17:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?