19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Ruhsatlı facia

İstanbul Bağlarbaşı’nda, 5 katlı bir binanın bodrumundaki poligonda atış yapılırken önce patlama oldu, ardından yangın çıktı. 4’ü ağır 16 kişi yaralandı. Demir kapı içeriden kilitli olduğu için camlar kırılarak içeri girilebildi. Yangının elektrik panosuna isabet eden bir mermi yüzünden çıktığı sanılıyor.

Üsküdar Bağlarbaşı’nda, beş katlı binanın bodrum katındaki Sezba Atış Poligonu’nda, özel güvenlik görevlilerinin rutin atış talimi yaptığı sırada meydana gelen patlama ortalığı savaş alanına çevirirken, 16 kişi yaralandı. Patlamanın ardından yangın çıktı. Yardıma koşanlar demir kapısı içerden kilitli olan poligona camları kırarak girdi. Kapının önüne yığılan 16 yaralı hastanelere sevk edildi. Yangının, bir merminin yanlışlıkla elektrik panosuna isabet etmesiyle meydana gelen elektrik kontağından çıktığı sanılıyor.

Kısıklı Caddesi 3 Numara’daki binanın bodrum katında bulunan 42 yaşındaki Emin Engin’e ait poligonda dün saat 12.45’te patlama meydana geldi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Etkin Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş’ye bağlı güvenlik görevlilerinin yıllık eğitim programı dahilinde atış yaptıkları sırada meydana gelen patlamanın hemen ardından bodrum katından dumanlar çıkmaya başladı. Çevredekiler içerden gelen yardım çağrılarına koştu. Ancak poligonun demir kapısı içerden kilitliydi. Kapı önünde yığılan yaraları kurtarmak için camlar kırılarak içeri girildi. Aralarında iki kadının da bulunduğu yanarak yaralanan 16 kişi hemen dışarı çıkarıldı.

RUHSATI VAR

Patlamadan sonra binada çıkan yangın, Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye itfaiyelerinin çabalarıyla kısa sürede söndürüldü. Yangının çıkış sebebi henüz kesinlik kazanmadı. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Yanık, atış yapılan poligonlarda yetersiz havalandırma sonucu patlama özelliğine sahip barut gazının birikebileceğini kaydetti. Ömer Yanık, patlamanın da poligondaki atış sırasında yanlışlıkla bir merminin elektrik panosuna isabet ederek, ortamda biriken barut gazının alev almasından kaynaklanabileceğini söyledi. İşyerinin ruhsatlı olduğunu kaydeden Ömer Yanık, yaralanmaların yangın, dumandan zehirlenme ve patlamanın etkisiyle meydana geldiğini söyledi. İstanbul Gaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş’den (İGDAŞ) bir yetkili de patlamanın doğalgaz kaynaklı değil, atış poligonu ve oradaki malzemelerden kaynaklandığını bildirdi.

Yaralıları Haydarpaşa Numune ve GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır ile birlikte ziyaret eden Üsküdar Kaymakamı Saim Saffet Karahisarlı, olayın terör veya benzeri bir durumdan kaynaklanmadığını ifade etti.

Süngere biriken barut gazı da olabilir

Polis, olay yerindeki tabancaları toplarken, merkezi Yenibosna’da bulunan ve Sabancı suikastı sırasında Sabancı Center’ın güvenliğinden sorumlu olmasıyla tanınan ve patlama sırasında atış eğitimi alan Etkin Güvenlik Şirketi’nin, Emekli Deniz Kurmay Albay Oryal Ünver’e ait olduğu belirlendi. Olay yerine gelen Atlas Güvenlik Şirketi’nin Genel Müdür Yardımcısı Emekli Deniz Binbaşı Emin Bülbül, patlama ve yangının denetim yetersizliğinden çıktığını iddia ederek şöyle dedi: "Bizim firmamızın da atış poligonu var. Denetime gelen yetkililer, metrekareye göre yetki ve ruhsat veriyorlar. Kullanılan süngerler havalandırmalar ve soğutucular yetersiz. Zamanla süre gelen atış sonucunda meydana gelen barut gazının atış poligonundaki süngerlerde birikmesi sonucunda, atışla birlikte patlama meydana getiriyor. Buradaki yangının bu nedenle çıktığını tahmin ediyorum."

Kapı sıcaktı, 3 dakika tekmeledik

ATIŞ poligonlarının, valilik tarafından oluşturulan emniyet, jandarma ve bayındırlık il müdürlüğü yetkililerinin bulunduğu komisyon tarafından üç ayda bir denetlendiği, ruhsatlarının beş yılda bir yenilendi belirtildi. İstanbul’da bugüne kadar bir kez poligon kapatma olayı gerçekleşti. Bayrampaşa’daki Hedef Atış Poligonu aynı anda gerçekleşen yangın ve cinayet olayı yüzünden kapatıldı. Yüzü tanınmayacak şekilde yanan ancak hayati tehlikesi bulunmayan 20 yaşındaki Ebru Tarhan, "Bir anda etraf dumanla doldu. Herkes çıkışa kaçtı. Panik içinde iki kilitli kapıyı kırıp çıkmaya çalıştık. Kargaşa oldu. Ben bayıldım. Hastaneye nasıl geldiğimi bilmiyorum" dedi. Başka bir yerde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Gökhan Türkseven, dumanların çıktığı kapıyı açmak isterlerden zorlandıklarını anlattı. Türkseven, "Kapı çok sıcaktı. Üç dakika boyunca sürekli tekmeledik. Kapının ortasındaki yuvarlak camı kırıp içeri girdik" diye konuştu.

Patlamadan birkaç saniyeyle kurtulan işyeri çalışanı Gülşen Ağca, polise yaşananları anlattı, silahlar ve mühimmatın yerini gösterdi. Ağca, "İşyeri sahibi poşet istedi. Çıktım, birkaç adım atmıştım ki patlama oldu. Patlamanın etkisiyle dış kapı kapandı. Etrafı duman kapladı. İnsanlar içeride kaldı. Çevreden yetişen esnaf, tüpler ve ellerindeki diğer malzemelerle kapıyı kırarak yaralıları çıkardı. Kapıyı kıramasalardı, hepsi ölecekti" dedi.

Sahibi de yaralanmış

HAYDARPAŞA Numune Hastanesi: Efi Drofi (ABD’li atış eğitmeni), Cesi Mitrani (tercüman), Tamer Engin (poligon sahibinin oğlu), Muhammed Ali Polat, Veysel Koçak, Salih Özcan, Ersoy Çınar, Adem Gürbulak ve Atilla Küçük. Yanarak yaralananlardan 4’ünün durumu ağır. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Mekki Keser ile Ebru Tarhan (sekreter). Kartal Dr. Lütfi Kırdar Hastanesi: Mehmet Salih Özant. GATA Haydarpaşa Hastanesi: Emin Engin (işyeni sahibi) ile Ahmet Tınkır ve Metin Teker.

Alevlere dalıp kurtardı

Patlamanın meydana geldiği Sezba Atış Poligonu’na, ilk olarak Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekip ulaştı. Polis Memuru Muhsin Demir, dumandan etkilenmemek için bulduğu bir steril maskeyi takıp, her şeyi göze alarak alevlerin içine daldı. Kahraman polis memuru, daha sonra kendisine yardıma koşan çevredeki bankaların güvenlik görevlileriyle birlikte yaralıların tamamını dışarı taşıdı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 07:57:22
Güncelleme :2 Haziran 2006 Cuma 09:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah KAPLAN IP: 85.104.22.xxx Tarih : 2.06.2006 12:15:35
Butür yerleşim yerlerinde bu tip faaliyetlere çalışma ruhsatı verilmek ile vahşede ve vir faciaya davetiye çıkarılmış. Bunun hesapını kim verecek.Şİmdi oturup ağlaşın.