20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Sarp Kuray’ın cezası onandı

Yargıtay, 16 Haziran Örgütü’nü kurup yönettiğiiddiasıyla müebbet hapse çarptırılan Kuray’ın cezasını onadı

Yargıtay, 16 Haziran Örgütü’nü kurup yönettiği ve “çok sayıda öldürme, yaralama, bombalama eyleminin talimatını verdiği” gerekçesiyle müebbet hapse çarptırılan Kuray’ın cezasını onadı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Mart 2008’de, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı zorla değiştirip yerine Marksist-Leninist ilkeye dayalı bir sistem getirmek amacına yönelik 31 ayrı eylemin sevk ve idaresini sağladığı gerekçesiyle Sarp Kuray’ı önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, bunun ölünceye kadar devam etmesini kararlaştırmıştı. Mahkeme, Kuray’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, duruşmalardaki hal ve tavrını dikkate alarak eski TCK’nın 59. maddesi uyarınca müebbet hapse indirmişti. Kuray’ın avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce görüşüldü. Daire, Sarp Kuray savunmasını ve avukatların itirazlarını reddetti. Kuray’a verilen “hak mahrumiyeti” cezalarının kaldırılmasını kararlaştıran Daire, “müebbet hapis” cezasını ise onadı. Sarp Kuray, İnfaz Kanunu gereğince Yargıtay tarafından onanan müebbet ağır hapis cezasının karşılığı olan 20 yıl hapis cezasının 1/2’sini, yani 10 yılı cezaevinde çekecek. 12 Mart ve 12 Eylül döneminde yaklaşık iki yıl cezaevinde kalan Sarp Kuray, 8 yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest kalacak. Kuray’ın avukatı Saygın Bedri Gider, müvekkilinin yurt dışına çıkmayı hiç düşünmediğini belirterek teslim olacağını söyledi.

‘HAFTAYA TESLİM OLACAK’

Yargıtay’ın kararının ardından Sarp Kuray 8 yıl hapis yatacak. Kuray’ın avukatı Saygın Bedri Gider, “Müvekkilim haftaya teslim olacak” dedi.

VATAN
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 18:26:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?