19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

‘Sayın Öcalan’ sözüne 10 ay hapis

Kürtçe ‘Sayın Öcalan'ı siyasi irade olarak görüyor ve kabul ediyorum’ yazan anket formuyla yakalanan öğrenciler 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde kürtçe ‘Sayın Öcalan'ı siyasi irade olarak görüyor ve kabul ediyorum’ yazan anket formuyla yakalandıkları gerekçesiyle ‘terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklık’tan 15 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanan Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne bağlı Ağrı Eğitim Fakültesi'nden 6, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 3 öğrenci, 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosya Yargıtay'a gönderilirken, PKK'yla ilgilerinin olmadığını söyleyen ve formlarda imzalarının bulunmayan öğrenciler tahliye edildi.

Ağrı Eğitim Fakültesi öğrencileri 22 yaşındaki Semra Yel, 24 yaşındaki Deniz Demir, 25 yaşındaki Harbiye Açıkgöz, 22 yaşındaki İsmail İlboğa, 23 yaşındaki Reşit Çaçan, 26 yaşındaki Nurettin Cengiz ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri 28 yaşındaki Kadri Fidan, 25 yaşındaki Abdulmenaf Nas, 24 yaşındaki Nizamettin Kızılırmak geçen 21 Şubat'ta birlikte Doğubeyazıt'a gezi için gitti. 

İnternet kafeye giren gruptaki öğrenciler, terör örgütü PKK'ya ait olduğu öne sürülen bir internet sitesinden Kürtçe, “Ben bir Kürdistanlı olarak Sayın Abdullah Öcalan’ı siyasi irade olarak görüyor ve kabul ediyorum’ formunun çıktısını aldı. 

Yanlarındaki formlarla birlikte polis tarafından gözaltına alınan 9 öğrenci sevk edildikleri adliyede nöbetçi mahkemece tutuklanarak Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Haklarında dava açılan öğrenciler, Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde son kez hakim karşısına çıktı.

Son savunmalarını yapan öğrencilerden bazıları, herhangi bir örgüt faaliyeti içinde hareket etmediklerini, ama Abdullah Öcalan’ı halk önderi ve siyasal irade olarak gördüklerini itiraf etti. Kampanyayı Özgür Gündem Gazetesi ve Roj TV’den öğrendiklerini vurgulayan öğrencilerden Semra Yel, Harbiye Açıkgöz, Nurettin Cengiz, Reşit Çakan’ın ikamet ettikleri yer olarak öğrenci yurdu adresini vererek güvenlik kuvvetlerini yanılttıkları ortaya çıktı. Semra Yel ve Nurettin Cengiz’in Ağrı’daki, Kadri Fidan ve Nizamettin Kızılırmak’ın Tokat’taki ikamet ettikleri evlerde yapılan aramalarda PKK’yı övücü yayınlar bulundu. 

Öğrencilerden Abdulmenaf Nas, anket formlarının suç olacağını düşünemediklerini, formların imza bölümünün boş olduğunu söyledi. PKK’nın kürtçe sitesine girdiğini mahkemede itiraf eden Ağrı Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Nurettin Cengiz ise, “PKK üyesi değilim. Arkadaşlarla birlikte Doğubeyazıt’ı gezmeye gittik. Ders durumunlarını kontrol etmek için internete girdik. Bazı arkadaşlarımız Abdullah Öcalan’a yönelik imza kampanyası ile ilgili Kürtçe formlar çıkardılar. Çarşıda gezerken polis yakalayarak gözaltına aldı” dedi. 

Mahkeme heyeti, sanık öğrencileri, önce 1’er yıl hapis, 500’er YTL para cezasına çarptırdı. Daha sonra, öğrencilerin duruşmalardaki iyi halleri gözönünde bulundurularak 10’ar ay hapis ve 416’şar YTL para cezasıyla cezalandırılmaları kararlaştırdı. Dosya Yargıtay’a gönderilirken, aldıkları formları imzalamadıkları için öğrencilerin tahliye edilmeleri de uygun görüldü.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 12:03:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mahmut arslan IP: 78.168.104.xxx Tarih : 22.01.2009 18:44:40

burdan sayın başbakana sesleniyorum lütfen bu savaşı durdurun yazık artık insanlar ölmesin yok sayın kelimesi yok başka bi şey bu tür küçük şeylerle ugraşmayın sizi barışa davet ediyorum