28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

'Şemdinli' faili meçhullerle genişliyor

Savcılık, Şemdinli'deki kitabevine bombayla ilgili soruşturmanın kapsamını, bölgedeki saldırı ve faili meçhulleri de içine alacak şekilde genişletti.

Van Savcılığı, Şemdinli'de 9 Kasım'da Umut Kitabevi'ne yönelik bombalı saldırıyla ilgili soruşturmanın kapsamını genişletti. İki astsubayı devletin birliğini bozmak suçundan tutuklatan savcılık, Hakkâri'de Ağustos 2005'te öldürülen ve "terörist" olduğu açıklanan Yusuf Yaşar'la, bölgede son yıllarda gerçekleştirilen bombalı saldırı olayları ve faili meçhul cinayetleri de soruşturmaya dahil etti.

Yaşar sorusu
Hakkâri ve bazı ilçelerinin belediye başkanlarını önceki hafta Van'a davet eden Savcı Ferhat Sarıkaya, Hakkâri'de 12 Ağustos'ta ölü bulunan Yaşar cinayetiyle ilgili bilgileri de sordu.
Hakkâri Valiliği, Yaşar'ın terörist olduğunu ve Çeltik Mahallesi yakınlarında yola patlayıcı yerleştirirken öldüğünü açıklamıştı. Sarıkaya da bu bilgilere göre 24 Ağustos'ta Yaşar'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı takipsizlikle sonuçlandırmıştı. Ancak sonradan ortaya çıkan bilgiler, bu cinayetin de Şemdinli dosyasına girmesini sağladı.

Ajandadan çıktı
Tutuklanan iki astsubayın araçlarında bulunan ajandalarda Yaşar'ın isminin de bulunduğu ortaya çıktı. Ajandada, Yusuf Yaşar ile Kamil Yaşar'ın telefonlarına yer verilerek "Van İl J. dinliyor" notu düşüldü. Bu notun yanına sonradan Yusuf Yaşar için "öldü-patlayıcı ile birlikte" denildi.
Sarıkaya, tanıklara, astsubayların ajandasında da yer alan, DEHAP'ın 1 Eylül'de Şemdinli'de kurduğu barış çadırına yönelik düzenlenen bombalı saldırı olayını da sordu. Savcılığın bu olayların yanı sıra, bölgede 80'i aşkın patlama dosyasını inceleyebileceği kaydediliyor.
Milliyet-GÖKÇER TAHİNCİOĞLU
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 11:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?