27
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Şemdinli Komisyonu Başkanı'na suç duyurusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Şemdinli olaylarını Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Musa Sıvacıoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kart, suç duyurusuna gerekçe olarak Sıvacıoğlu'nun 'komisyon başkanlığı sıfatından yararlanarak, gizli nitelikteki komisyon çalışmalarından bir tanığa ilişkin bilgiyi, yasalara aykırı olarak savcılığa ulaştırmasını ve adli kovuşturmayı etkileyip yönlendirmesi'ni gösterdi.

Kart, TCK'nın 277'nci maddesine muhalefetten Sıvacıoğlu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

CHP'nin 'Meclis tutanaklarından bir bölümünün Şemdinli iddianamesine nasıl girdiği' sorusuna, 8 martta Şemdinli Araştırma Komisyonu Başkanı Musa Sıvacıoğlu'ndan ''savcı istedi, gönderdim'' yanıtı gelmişti.

Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen olayları araştıran Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sıvacıoğlu, Mehmet Ali Altındağ'ın komisyona verdiği ifadeyi istemi üzerine Van Cumhuriyet Savcısı'na gönderdiklerini bildirmişti.

Sıvacıoğlu, ''Söz Gazetesi ve televizyonu sahibi Mehmet Ali Altındağ'ın komisyona veriği ifadeyi 16 şubat 2006'da bizden istemiş, biz de 20 şubatta gönderdik'' demişti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt'ı suçlayan isim ise, işadamı Mehmet Ali Altındağ idi.

İddianameden...

Van Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ve Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma evrakının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği belirtildi.

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün soruşturma izni vermesi halinde Büyükanıt hakkında sözü edilen dört suçlamayla ilgili soruşturma başlatacak.

Orgeneral Büyükanıt, Şemdinli'de yakalanan Astsubay Ali Kaya için "kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

Şemdinli'de ne olmuştu?

Şemdinli'de 9 kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait bir kitapçı bombalanmış, bir kişi hayatını kaybetmişti. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edilmişti.

Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada ölmüştü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlenmişti.

Keşif sırasında arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulundu. Listede bombanın patladığı kitabevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlendi.
.
Yayın Tarihi : 10 Mart 2006 Cuma 13:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?