28
Mayıs
2024
Salı
POLİS/ADLİYE

Suçla mücadelede yüksek teknoloji

TÜBİTAK ve emniyetin geliştirdiği ortak projeler suçluların yakalanmasında bilim kurgu filmlerini aratmayacak yöntemleri hayata geçirecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştirdiği "ortak akıl platformu" kapsamında hazırladığı ve suçla mücadelede yüksek teknoloji ürünü yöntem ve cihazların kullanılmasına olanak tanıyan projeler ile zaman ve kaynak tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

Gerekli maddi kaynağın sağlanmasının ardından kısa sürede hayata geçirilmesi planlanan projeler sayesinde hem suç ve suçlulukla mücadelede etkinlik arttırılacak, hem de vatandaşların günlük hayattaki bazı bürokratik işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

TÜBİTAK ve Emniyet Genel Müdürlüğünün işbirliği ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)'nin moderatörlüğü ile düzenlenen "Ulusal Emniyet ve İç Güvenlik Kamu Araştırma Programı Ortak Akıl Platformu"nda geliştirilen 43 proje arasında Bilişim ve Organizasyondan iş süreçleri, suçu önleme, suçu aydınlatma, polis ekipmanları, personel ve trafiğe kadar pek çok alanda yenilikler öngörülüyor.

Asayişi sağlamak için bazı büyük kentlere yerleştirilen kameralarla suçu önlemeye çalışan polis, kullandığı teknolojiyi geliştirerek yüz tanıma sistemi oluşturacak.

Dijital ortamda kayıt imkanı sağlayacak yeni teknoloji ile daha net ve yakın görüntü elde edilecek. Kayıt altına alınan görüntülerde daha önceden aranan bir şahsın bulunması halinde sistem daha önceden veri bankasına yüklenen fotoğraflar arasından suçlu fotoğrafı ile söz konusu şüpheliyi karşılaştıracak. Birebir eşleştirme sonucunda arandığı tespit edilen kişinin, en yakın yerdeki polis ekiplerine haber verilerek, yakalanması sağlanacak.

Emniyetin uygulamayı planladığı yeni teknoloji, asayişin yanı sıra trafik denetimlerinde de hatalı sürücünün belirlenmesinde kullanılacak. 



aa
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 11:33:02
Güncelleme :10 Temmuz 2006 Pazartesi 11:50:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?